МВФ не передбачив для України повернення боргу РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ не передбачив для України повернення боргу РФ

Казна та Політика
2276
Прогнози та розрахунки, що лежать в основі пакету фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) Україні, не передбачають погашення заборгованості перед Росією у розмірі $3 млрд, що має бути повернена до кінця поточного року.
Однією з частин плану МВФ є реструктуризація $15 млрд боргових зобов’язань України протягом чотирьох років, яку Київ зараз намагається погодити з кредиторами. При цьому фонд розраховує, що кредитори, включаючи Росію, підуть назустріч Україні і погодяться на реструктуризацію на тих чи інших умовах.
МВФ вже вніс у свої розрахунки припущення, держоблігації України, що належать Росії, будуть частиною цієї угоди, стверджує професор юриспруденції університету Джорджтауна Анна Гелперн, що раніше працювала в міністерстві фінансів США.
Сам МВФ у своїх документах намагається уникати слів “реструктуризація”, “списання заборгованості”, використовуючи замість них обтічний вираз “операції з боргом” (debt operations). Позитивний вплив таких “операцій” на фінанси України цього року складе $5,2 млрд, вважають експерти фонду. При цьому, в 2015 році Києву належить виплатити $7,7 млрд основного боргу і відсотків.
“Цілком ясно, що МВФ припускає, що російські $3 млрд в облігаціях включені у фінансування в розмірі $5,2 млрд в результаті“операцій з боргом”. Однак з документів не зовсім зрозуміло, мається на увазі чи списання основної суми боргу, і якщо так, то в яких обсягах, – заявив партнер Blitzer Consulting Чарльз Блітцеру, екс-чиновник МВФ. – Для успішних переговорів з кредиторами було б корисно, якби МВФ оприлюднив повний перелік припущень, які він зробив в ході аналізу боргової стійкості “.
При цьому офіційні представники МВФ заявляли, що організація не робила ніяких припущень щодо конкретних заходів реструктуризації держборгу України.
Різноманіття факторів у 2015-2018 роках “буде досить велика, щоб вмістити безліч різних сценаріїв”, заявив неназваний представник МВФ. “Рішення про масштаби і видах заборгованості, яка буде включена в операції з боргом, належить приймати українській владі”, додав він.
Минулого тижня міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив журналістам, що Росія як і раніше очікує погашення боргу України в обсязі $3 млрд в грудні в повному обсязі.
Кредитні аналітики вважають, що кредитори України не захочуть змиритися зі списанням частини заборгованості країни на тлі збереження політичної нестабільності.
“Джерела, близькі до уряду України, стверджують, що в якості початкової пропозиції очікується значне списання – 50% боргу. Але кредитори з більшою ймовірністю будуть прагнути до продовження термінів погашення”, – вважає старший економіст спеціалізується на фронтірних ринках Exotix Якоб Крістенсен.
Міністр фінансів України Наталія Яресько проводить зустрічі з інвесторами в США і Великої Британії, щоб пояснити всю складність економічної ситуації на Україні і розповісти про готовність уряду до подальших реформ.
МВФ оцінює загальні потреби України в міжнародної фінансової допомоги в $40 млрд. За прогнозами уряду України, і цієї суми буде недостатньо.
Сукупний державний і гарантований державою борг України за підсумками 2014 досяг близько $50 млрд, або 71% ВВП.
Найбільшим приватним кредитором України є управляюча компанія Franklin Templeton, за деякими оцінками, їй належать папери на $7 млрд з $17 млрд валютного боргу країни. Для представлення своїх інтересів на переговорах з Києвом Franklin Templeton вже найняла консалтинговий підрозділ Blackstone, який в 2012 році працював з урядом Греції від імені її кредиторів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас