ЄБРР погіршив оцінку падіння ВВП України в 2015р до 5% - замість 3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР погіршив оцінку падіння ВВП України в 2015р до 5% - замість 3%

Казна та Політика
391
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз падіння валового внутрішнього продукту України в 2015 році до 5% у порівнянні зі своєю останньою оцінкою 3% у вересні, йдеться у публікації банку “Регіональні економічні перспективи” в понеділок.
“Економіка України залишається у важкому стані. Число загиблих на сході України зростає, незважаючи на припинення вогню. Міжнародні резерви скоротилися до одного місяця імпорту, незважаючи на контроль за рухом капіталу, і потреби в зовнішньому фінансуванні вище, ніж передбачалося раніше”, – наголошується в документі.
ЄБРР вказує, що державний борг по відношенню до ВВП стрімко зростає, і фіскальний і квазі-фіскальний тиск залишається значним, а банківський сектор страждає від відтоку вкладів і девальвації гривні. Введені адміністративні обмеження також призвели до появи де-факто подвійного курсу на валютному ринку.
“Енергетична безпека залишається серйозною проблемою через брак вугілля і невизначені довгострокові перспективи поставок російського газу після завершення“зимового пакета”- укладеної в жовтні 2014 угоди. До цих пір, транзитний потік газу до Європи через Україну не був порушений, але можливе припинення поставок протягом зимового сезону залишається джерелом занепокоєння “, – звертають увагу експерти банку.
На їхню думку, необхідне, але хворобливе реформування економіки України в 2015 році продовжиться за підтримки програми Міжнародного валютного фонду (МВФ). “Але ризики зовнішнього рефінансування, невизначеність щодо обсягів і термінів міжнародної фінансової допомоги та збитки, завдані інфраструктурі і виробничим потужностям на Донбасі, всі разом будуть стримувати зростання в 2015 році, результатом чого стане триваючий економічний спад”, – вважають в ЄБРР.
Його експерти оцінили падіння ВВП України в 2014 році в 7,5%, що краще їх первинних прогнозів, пояснивши такий результат високим урожаєм і меншому, ніж очікувалося, імпортом газу.
Як повідомлялося, на минулому тижні Світовий банк також погіршив прогноз зниження ВВП України в 2015 році до 2,3% з 1% у жовтні 2014 року.
Державний бюджет України на 2015 рік побудований на консервативному сценарії розвитку ситуації, який передбачає падіння ВВП на 4,3% при інфляції 13,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас