Рахункова палата заявила, що віялових відключень електроенергії можна було уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата заявила, що віялових відключень електроенергії можна було уникнути

Казна та Політика
790
Віялових відключень електроенергії в різних регіонах країни могло б і не бути через припинення поставок енергетичного вугілля з вугледобувних підприємств, розташованих в зоні проведення АТО, якби у встановлені Кабінетом Міністрів України терміни було завершено будівництво повітряних ліній електропередачі “750 кВ Рівненська АЕС – Київська“і“750 кВ Запорізька АЕС – Каховська”. До такого висновку дійшла Колегія Рахункової палати, передає прес-служба відомства.
У результаті проведення аудиту було встановлено, що Об’єднана енергетична система України (ОЕСУ) має у своєму складі достатньо інших джерел виробництва електроенергії, потужності яких здатні компенсувати втрати від цього зменшення. На сьогодні в Україні діють чотири атомні електростанції, 12 гідро і 3 гідроакумулюючі електростанції. У південних регіонах України отримала розвиток реалізація проектів будівництва сонячних і вітрових електростанцій. У 2004 році введено в експлуатацію два енергоблоки на Хмельницькій та Рівненській АЕС сумарною потужністю 2 млн. КВт/год.
Однак аудиторами встановлено, вироблена вітчизняними атомними і гідроелектростанціями енергія не в повному обсязі поставляється споживачам через недосконалість мережі магістральних ліній електропередач. Тривале невиконання завдань і проектних рішень щодо її розвитку перешкоджає повноцінному забезпеченню споживачів України електричною енергією, оскільки Міненерговугілля та ДП “НЕК” Укренерго “в період 2011-2013 років не забезпечили виконання урядових рішень щодо ефективного розвитку мережі магістральних ліній електропередач в Україні.
Внаслідок цього проблема видачі повної потужності Рівненської та Хмельницької АЕС через систему ЛЕП для підвищення надійності електропостачання споживачів центральних і північних регіонів України, зокрема в м.Києві, досі залишається невирішеною. Потенціал атомної генерації побудованих на цих АЕС і введення в експлуатацію ще на початку 2000-х років двох атомних енергоблоків фактично не використовується.
Через неефективні управлінські рішення при будівництві повітряної лінії “750 кВ Рівненська АЕС – Київська” були внесені проектні зміни, ця лінія вже 7 років залишається недобудованою. Зміна проектних рішень будівництва цієї лінії зумовило збільшення її протяжності, а також збільшення вартості будівництва на 3,2 млрд. гривень.
Аналогічна ситуація склалася і з будівництвом повітряної лінії “750 кВ Запорізька АЕС – Каховська”, яке триває вже 24 роки, проте, досі далеко від завершення. Відсутність цієї лінії зменшує потенціал атомної генерації Запорізької АЕС на 700 МВт, або на величину, еквівалентну потужності одного атомного енергоблоку.
Відповідно, забезпечення електроенергією споживачів здійснюється за рахунок інших джерел електроенергії, зокрема, теплоелектростанцій, що вимагають вугілля і природного газу.
Таким чином, зрив реалізації зазначених проектів ставить під загрозу енергетичну безпеку України, зазначили у відомстві.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас