Третина українців не змогла сплатити комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третина українців не змогла сплатити комуналку

Казна та Політика
7707
За даними Держстату, 28,3% українців не заплатили за комунальні послуги в листопаді – після підвищення тарифів. При цьому в листопаді 2013 цей показник становив 1,2%. Експерти побоюються, що в майбутньому кількість людей, які ігнорують платіжки, буде тільки зростати.
«Зарплати у людей не збільшуються, тому їм нічим платити. І якщо з початку нульових років борг населення становив 11 млрд грн, то цілком можливо, що він збільшиться до 20 млрд », – сказав нам президент аналітичного центру Олександр Охріменко. Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко згоден: борги населення зростатимуть. «Крім усього, люди не вірять в економічну обгрунтованість тарифів, а не вірять тому, що мало у кого стоять лічильники», – говорить Кучеренко.
Ще одна проблема – не має механізму компенсації підвищення тарифів (не плутати з субсидією). «Планувалося, що компенсацію отримають близько 30% населення, але в підсумку її отримують лише 4,6%, тому що фактично за законом на компенсацію мають право тільки самотні пенсіонери. Та й сама сума компенсації всього 122 грн, а це крапля в морі », – говорить Охріменко. Кучеренко додає: держава сама вставляє палиці в колеса бажаючим отримати компенсацію. «Перешкодою може стати навіть наявність у людини або його родичів якогось «Запорожця» або розбитої халупи, яка вважається дачею», – нарікає екс-міністр.
Голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков впевнений: борги приведуть до непоправних наслідків. «У генеруючих компаній просто не буде грошей, щоб купувати газ, вугілля, мазут, електроенергію. У результаті ми будемо мати аварійні відключення світла і не такі теплі батареї, як хотілося б», – сказав нам Плачков. Серед інших наслідків – відсутність коштів на ремонт обладнання, заборгованості по зарплатах на комунпідприємствах та заборгованості до бюджету.
Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас