МВФ вимагатиме корекції дохідної частини бюджету - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вимагатиме корекції дохідної частини бюджету - експерт

Казна та Політика
1096
Місія Міжнародного валютного фонду вимагає від українського уряду корекції дохідної частини бюджету на 2015 рік. Про це зазначив економіст Андрій Новак. Він переконаний, що МВФ продовжить співпрацю з Україною, тільки питання на яких умовах і в яких масштабах.
“А умови МВФ висуватиме досить жорсткі. Особливо, коли побачить бюджет на 2015 рік, який запропонував уряд і проголосувала Верховна Рада. Це глибоко дефіцитний, глибоко борговий бюджет, ще більш централізований, незважаючи на обіцянки децентралізації. Таким чином вимоги МВФ багато в чому будуть стосуватися бюджету “, – зазначив А.Новак
На його думку, масштаб допомоги буде залежати не від економічних параметрів, а від політичних домовленостей головних донорів України.
На питання, кому і коли доведеться віддавати ці борги А.Новак пояснив, що мова йде про кредити Україні, як державі, ці кредити бере на себе державний бюджет і вважаються, як державний борг.
“Цей борг виплачується виключно з державного бюджету України за рахунок платників податків, тобто всіх нас з вами. Але практика кредитування є загальноприйнятою. Лише питання, під які відсотки дають кредити. Тобто, як дорого вони нам обходяться і найголовніше, як ці кредитні ресурси використовує уряд”, – зазначив економіст.
За його словами, якщо кредит використовується не ефективно, то це збільшує державний борг і дорожче обходиться платникам податків. “Якщо ефективність використання коштів висока, то такі борги не дуже обтяжливі для держави”, – підкреслив А.Новак.
Як повідомлялося, 12 січня розпочався третій етап роботи місії європейського департаменту МВФ для завершення другого перегляду виконання Україною програми “Стенд-бай” (stand by).
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас