Гонтарєва: НБУ виводить з ринку тільки мертві банки і "пральні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва: НБУ виводить з ринку тільки мертві банки і "пральні"

Казна та Політика
4295
Глава Національного банку Валерія Гонтарєва заявила, що Національний банк виводить тільки мертві банки, а також ті, які банками зватися не повинні, тому що займаються тільки відмиванням грошей.
“33 банки, які виведені з ринку, це великий відсоток. При цьому я можу сказати, що ми виводимо з ринку тільки неплатоспроможні банки, навіть не хворі, а мертві. Також ми виводимо банки, які займалися нелегальною діяльністю з відмивання грошей. Це був величезний бізнес у нашій країні, притому він хіба що міняв руки протягом своєї історії. Обороти бізнесу досягали неймовірних розмірів. Наскільки я бачила, оборот в 2013 році сягав близько 300 млрд гривень. Це при тому, що курс був 8. Сім таких банків найбільших, які займалися відмиванням грошей, ми вже вивели до Фонду гарантування”, – сказала Гонтарєва.
За її словами, відмивальні банки за нормативами були дуже платоспроможними, тому що банківською діяльністю вони фактично не займалися. При цьому вона поскаржилася, що раніше такі установи виводити з ринку було дуже складно: спочатку потрібно було визнавати їх проблемними, потім неплатоспроможними і тільки потім виводити з ринку. Тепер прийнято рішення закривати такі банки після фінмоніторингу. “Тепер у нас є можливість виводити ці банки в один етап з відбиранням ліцензій”, – підкреслила Гонтарєва.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас