Чи вийде в уряду наповнити бюджет підвищенням податків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вийде в уряду наповнити бюджет підвищенням податків?

Казна та Політика
1288
У вівторок Верховна Рада України схвалила програму роботи уряду під назвою «Оновлення України». Радує структура цього документа, що починається з короткого звіту й списку цілей, що стоять перед країною. Усі тематичні розділи мають по дві глави: стан справ і план дій. Мова програми по-військовому коротка й чітка.
Візьмемо такий дуже важливий для країни напрямок, як економічна стабілізація. «Цвяхом» плану дій сміливо можна назвати реформу податкової системи. Вона передбачає скорочення кількості податків з 22 до 9, спрощення їх адміністрування, впровадження електронного адміністрування ПДВ, визначення зобов’язань за податком на прибуток на основі фінансової звітності, зменшення розміру єдиного соціального внеску, проведення податкової амністії.
Тим часом у юридичній компанії «Prove Group» не вважають, що податковий компроміс за версіями законопроектів № 1071 депутата Олександра Долженкова і № 1071-1 групи депутатів на чолі з Оксаною Продан розв’яже проблеми українського бюджету. Юристи проаналізували підоснову компромісу й дійшли висновку, що він більше нагадує податкову амністію, вигідну недобросовісним платникам податків. На їхню думку, задумані зміни слід було б проводити з урахуванням європейського досвіду, зокрема впроваджуючи процедуру медіації (примирення).
Зокрема, проект № 1071 передбачає: якщо протягом року з моменту набуття чинності закону податкові органи проведуть перевірку, виявлять порушення й донарахують податкові зобов’язання, то платник, визнавши такі порушення, сплачує 15% і звільняється від відповідальності. 85% несплат держава йому прощає. Проект № 1071-1 передбачає, що протягом 90 днів з моменту набуття чинності закону платники податків можуть подавати уточнюючі звіти за податковими зобов’язаннями, що виникли до 1 квітня 2014 року, й платити з донарахованих податків 5%. Вони також будуть звільнені від відповідальності.
«Запропоновані заходи мають тимчасовий характер і передбачають пробачення податкових боргів незалежно від причин, через які виникли недоплати (чи то проста помилка бухгалтерії, чи то навмисні махінації). Вони дозволять короткочасно й частково наповнити бюджет за рахунок грошей, що були раніше приховані від податкових органів», — зазначає керуючий партнер ЮК «ProveGroup», Владислав Кочкаров. Такий проект однозначно може бути вигідний конвертаційним центрам, що зможуть обілити свою діяльність і уникнути відповідальності за злочини, які вони скоїли до цього моменту.
Що стосується великих і відомих компаній, повідомляє юрист «Дню», то навряд чи вони скористаються таким механізмом. Адже їм треба буде визнати, що підприємства порушували податкове законодавство, а це істотно вдарить по іміджу, особливо тих компаній, які планують виставляти свої акції на міжнародних біржах. Кочкаров підкреслює, що навіть у тому випадку, якщо підприємства скористаються цим проектом і між бізнесом і податковими органами буде досягнута певна точка «обнулення», це не міняє ситуації по суті й не впливає на їхні майбутні взаємини, оскільки в самій податковій системі по суті нічого не змінюється. Підприємства після закінчення терміну дії податкового компромісу знову почнуть всіма силами мінімізувати податкові зобов’язання й ухилятися від сплати.
А от використання податкового компромісу як частини процедури медіації в податкових спорах могло б істотно поліпшити дисципліну сплати податків у майбутньому. Такий результат можливий навіть за чинних податкових ставок і порядку їх сплати. «Для цього, — пропонує Качкаров, — необхідно підкоригувати запропоновані законопроекти й доповнити їх положеннями про те, що медіація є обов’язковою умовою досудового врегулювання податкової суперечки й без неї неможливо звернутися до суду. Таким чином, держава не бездумно прощатиме всі минулі борги, а запровадить процедуру, за якої ще до звернення до суду податкові органи й платники податків зможуть дійти компромісу про те, які суми зобов’язань мають бути сплачені до бюджету беззастережно, а які суми можуть вважатися погашеними». Юрист також пропонує не вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про кримінальне провадження у справах, пов’язаним з ухиленням від сплати податків, доти, доки сторони проводять процедуру медіації.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас