Українські банки стануть рідше перевіряти на відмивання грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки стануть рідше перевіряти на відмивання грошей

Казна та Політика
710
Українські банки почнуть рідше перевіряти на предмет відмивання грошей та легалізації злочинних доходів, говориться в постанові НБУ №696. Якщо раніше виїзні інспекції Нацбанку проходили в кожному УкрСиббанк не рідше, ніж раз на два роки, то тепер – раз на три роки. Однак максимально допустимий термін ревізії при цьому зріс з 14 до 20 днів.
«Добре, що влада зважає на становище, і менше навантажують банки перевірками. Фінансовий сектор переживає непрості часи, і зниження навантаження на нього з боку перевіряючих, допоможе швидше вирішувати поточні проблеми», – прокоментував нововведення член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
В план виїзних інспекцій Нацбанку включатимуться не тільки ті фінустанови, термін перевірок яких проходить за графіком. Але й ті банки, що ведуть ризикову діяльність (загрозливу вкладникам) або мають у складі акціонерів держустанови (або міждержавні об’єднання) з країн, до яких застосовуються санкції.
«Позитивним нововведенням в постанові Нацбанку є те, що банк в свою чергу має право надати пояснення та заперечення з приводу фактів та висновків, викладених у довідці про виїзний перевірці. Тобто банк отримує можливість висловити свою позицію і спростувати факти, наведені в ув’язненні. Дані пояснення та заперечення надсилаються Національному банку супровідним листом із забезпеченням гарантованої доставки і конфіденційності таких документів. Що дозволяє забезпечити впевненість у тому, що розкриття інформації, так званої «банківської таємниці”, не здійсниться», – прокоментувала юрист ЮК LIGroup Вікторія Михайлова.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас