FT: Чому Європа приваблює супербагатих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Чому Європа приваблює супербагатих

Особисті фінанси
1967
Сонячні пейзажі курорту Ешторіл поблизу Лісабона далекі від туманів китайського Ханчжоу, де Едмунд Чжао розбагатів на будівництві нерухомості. Торік він переїхав до Португалії і відкрив консалтингову фірму в сфері нерухомості.
Чжао належить до зростаючого числа заможних китайських підприємців, які покидають Китай заради переваг так званих золотих віз – схеми отримання виду на проживання, пропонованої безгрошовими країнами єврозони.
Тактика результату
Довгий час китайці емігрували в першу чергу в США, Канаду та Австралію, проте такі країни ЄС, як Португалія, Кіпр, Греція, Угорщина, Латвія та Іспанія, все більше приваблюють китайських покупців нерухомості. Виклавши кілька сотень тисяч євро за місцевий будинок або квартиру, інвестори можуть отримати право жити в країні ЄС і вільно подорожувати по шенгенській зоні. В Португалії, де на сьогодні діє найуспішніша схема отримання такої візи, головними покупцями є китайці.
Паулу Порташ, віце-прем’єр-міністр Португалії та розробник португальської візової системи, сказав, що вона оживила ринок нерухомості, паралізований рецесією. На даний момент візи принесли майже €900 млн інвестицій в нерухомість менш ніж за два роки. Прогнозують, що до кінця 2015 р. ця цифра досягне €2 млрд. Розігрітий ринок нерухомості Лісабона робить ставку на сприйняття китайцями Португалії як європейського якоря, пов’язаного з бізнесами в інших португаломовних країнах, наприклад Бразилії та Анголі.
Чжао витратив на квартиру в Ешторілі €500 тис. Така ціна покупки дала йому право подати документи на візу, що дозволяє йому і його родині жити в Португалії протягом п’яти років, а потім звернутися з проханням про постійний статус. Чжао говорить, що збирається залишитися. З моменту впровадження цієї схеми в листопаді 2012 р. Португалія видала 1360 таких віз, 81% з них – китайцям.
Засіб пересування
Негромадяни ЄС, які купують нерухомість за €250 тис. у Греції або за €300 тис. на Кіпрі, також можуть отримати вид на проживання. В Іспанії для отримання золотої візи потрібно купити нерухомість на €500 тис. Зараз на китайців припадає третина з 134 виданих в цій країні дозволів. Однак на підході ще більша кількість, хоча тут новим власникам житла доведеться чекати 10 років для отримання права на постійне проживання. «Ми спостерігаємо вибухове зростання кількості заяв, – сказав міністр торгівлі Іспанії Хайме Гарсія Легас. – Все починалося поволі, але тільки в травні ми отримали 500 документів».
Греція пропонує 5-річний дозвіл на проживання з середині 2013 р. Поріг в €250 тис. – це ціна маленької квартири на морській окраїні Афін або вілли на Криті чи Родосі. Ці документи вже подали кілька десятків людей.
Такі схеми спричиняють деякі суміжні інвестиції. Алістер Кун переїхав з Гонконгу в Лісабон в жовтні 2012 р., щоб оцінити потенційний ринок для китайської компанії CBIEC, що допомагає заможним інвесторам переїжджати за кордон. Зараз в першому європейському філіалі CBIEC 12 співробітників, переважно китайськомовних.
Мотиви і стимули
Донедавна китайська громада в Португалії (за оцінками, менше 20 тис.) складалася майже повністю з емігрантів першого покоління, які відвідують фастфуди і магазини уцінених товарів. Цей образ змінюється. На лісабонській вулиці шикарних магазинів Avenida da Liberade можна побачити китайських туристів і приїжджих, які купують Prada, Gucci і Ralph Lauren.
Яньсу Сюй, китайський випускник, який працює в португальській компанії з будівництва нерухомості Libertas, каже, що китайських покупців переважно приваблює можливість отримання посвідки на проживання: «Тільки лише для отримання доходу від інвестицій люди купували б нерухомість у Великобританії, Австралії чи США. Китайці – єдині з наших покупців, для яких основна мета – віза».
Подвійна користь
За підрахунками китайських компаній, що працюють в Португалії, тільки кожен п’ятий китайський інвестор буде проводити в цій країні більше семи днів у році (мінімальна вимога для збереження візи). Більшість китайців подають документи на візи, щоб забезпечити «план Б» для втечі з власної країни. «Люди турбуються з приводу політичних змін чи економічних криз і хочуть відчувати себе спокійно, знаючи, що можуть виїхати», – сказав потенційний китайський покупець, попросивши не називати його. Обдумуючи переїзд, люди враховують перспективи більш чистого повітря, меншої перенаселеності, нижчого робочого навантаження і пристойної освіти для своїх дітей. За словами агентів з нерухомості, для деяких покупців важлива також релігійна свобода.
Європейські візові схеми ретельно вивчаються на предмет можливого некоректного використання. «Переманювання світової багатої еліти за допомогою ослаблення стандартів надання прав громадянства може поповнити казну країни в короткостроковій перспективі, однак у довгостроковій загрожує знеціненням чогось набагато важливішого – громадянства як такого», – каже Айєлет Шахар, канадський професор права.
Коли потенційні іммігранти щодня ризикують життям, щоб потрапити в Європу, чи правильно просувати «нерівне звернення», дискримінуючи тих, у кого немає «істотних фінансових коштів» для золотої візи? – питає Ана Гомеш, соціалістка, член Європарламенту від Португалії.
При купівлі нерухомості в Португалії у китайців виникає проблема передачі грошей. Приватна особа не може вивозити з Китаю більше $50 тис. готівкових грошей на рік. Щоб переправити до Португалії необхідні €500 тис., Едмунду Чжао, як і іншим одержувачам золотої візи, свої річні «квоти» позичили друзі та родина.
Португалія досягла більшого успіху в роботі з китайськими інвесторами частково завдяки своїй більшій гнучкості. В Іспанії через крах ринку нерухомості під час фінансової кризи багато новобудов виявилися в розпорядженні банків, у яких менше можливостей торгуватися в ціні.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас