Експерт: ринок нерухомості Києва оживе не раніше лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: ринок нерухомості Києва оживе не раніше лютого

Нерухомість
1508
Якісь позитивні тенденції на ринку житлової нерухомості столиці з’являться не раніше лютого 2015 року, вважає керівник відділу продажів ЖК “Park Stone” Дмитро Шостя.
Такий прогноз ґрунтується як на поточних тенденціях у продажу квартир, так і на очікуваннях щодо розвитку ситуації в економіці в цілому. “Одним із ключових факторів, який рухав ринок вторинної та первинної нерухомості Києва вперед до якоїсь позитивної динаміки, був приплив внутрішніх мігрантів зі східних регіонів. Люди з різним матеріальним становищем впливали як на економ-сегмент, так і на продажу елітного житла. Інших покупців практично не було”, – відзначає експерт.
Проте сьогодні ситуація починає змінюватися. “Ми спостерігаємо тенденцію – і Служба надзвичайних ситуацій її підтверджує своєю статистикою – повернення частини біженців назад у Донецьку і Луганську області. А протягом 2-3 місяців можна прогнозувати посилення відтоку або в ці регіони, або в інші області. Оскільки такої кількості робочих місць, на які претендують ці громадяни, Київ, зважаючи на складну економічну обстановку в країні, запропонувати не в змозі”, – говорить Дмитро Шостя.
Загальний занепад в економіці та курсові коливання також сильно впливають на стабільність ринку нерухомості. “Деякі забудовники сьогодні відчувають складнощі не тільки з продажами, але і з погашенням взятих раніше на розвиток кредитів. У зв’язку з цим вони змушені або припиняти будівництва, або істотно відкладати терміни введення в експлуатацію. По аналогії з банківським ринком, коли проблеми одного банку підривають довіру до всього сегменту, такі труднощі 1-2 великих девелоперів можуть негативно позначитися на інтересі інвесторів до купівлі житла”, – вважає керівник відділу продажів ЖК Park Stone.
“У зв’язку з ситуацією на Сході підприємства ГМК вже навряд чи будуть домінуючим локомотивом економічного зростання. Тому позитивні тренди в економіці, швидше за все, будуть прив’язані до сезонних сплесків в аграрному секторі. До кінця 2014 – початку 2015 р. агрокомпанії почнуть заводити в країну виручку від експортних контрактів. Це як мінімум стабілізує ділові очікування, що завжди позитивно позначається на ринку нерухомості”, – резюмував Шостя.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас