Українці стали активніше купувати вживані автомобілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стали активніше купувати вживані автомобілі

Особисті фінанси
1685
На вторинному авторинку України у вересні спостерігалося зростання активності порівняно з літніми місяцями, повідомили «Вістям» в прес-службі майданчику з продажу нових і вживаних авто RST.ua.
За підрахунками аналітиків порталу OLX.ua, у вересні зростання кількості оголошень про продаж вживаних автомобілів склало 10% в порівнянні з літніми місяцями.
Зростання ціни – не перешкода
Ціни на старі автомобілі впевнено зростають навіть у доларах. «У вересні, в порівнянні з початком літа, розцінки на машини з пробігом виросли на 16%. Середня вартість авто в червні склала 9 237,5 у.о., а вже у вересні – 10 750 у.о.», – підрахували для «Вістей» в OLX.
Підтверджують зростання цін і аналітики інтернет-майданчики з продажу авто RST.ua. І наголошують, що не зменшило апетит продавців навіть велика кількість «гарячих» пропозицій, якими рясніє ринок. «Пропозицій про терміновий продаж машин цього року виявилося в рази більше, ніж у минулому, і це стосується не тільки східних регіонів», – зазначають в прес-службі порталу.
Як не дивно, подорожчання не відлякало покупців, навіть навпаки, восени автомобілі продаються ще активніше. Якщо розміщене в квітні оголошення знімали з сайту в середньому через 45 днів, в червні – через 27 днів, в серпні – через 18 днів, то вже у вересні – через 10. Оскільки оголошення закриваються швидше, то, можна сказати, що старі автомобілі стали продавати в 3 рази швидше», – запевнили «Вести» аналітики порталу OLX.
Експерти підвищений попит на машини на вторинному ринку тільки пояснюють так: навіть після подорожчання, старі авто на ринках залишаються дешевшими, ніж нові в автосалонах. Останні постійно дорожчають через зміни курсу долара і євро.
«У вересні завжди спостерігається підвищення бізнес-активності, в будь-якій сфері. В цьому сенсі зростання в 10% – не так вже й багато для автопродажів. Активізація ринку може бути пов’язана з тим, що покупці бачать, як зростають ціни на нові авто, і думають про пошук більш бюджетного варіанту. Також, це може відбуватися за рахунок збільшення пропозиції крадених авто на ринку, привезених зі східних областей України», – зазначив у розмові з «Вестями» експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.
Лідером з продажів у вересні залишається ВАЗ. У червні, крім нього були популярні Daewoo, Opel і Volkswagen. У вересні до них додалися ЗАЗ і Ford.
Де купують
У вересні, як і в літні місяці, машини найчастіше купували у Київській та Дніпропетровській областях, а продавали – у Київській і Харківській областях. Для порівняння: у червні в лідерах за кількістю бажаючих позбутися авто за гроші фігурувала Донецька область.
За даними аналітичної служби порталу OLX.ua, найнижчі ціни на авто в Україні в Закарпатській, Тернопільській, Житомирській та Чернігівській областях. «Порівняно з літом, ситуація в регіонах не помінялася», – зазначають аналітики.
Найнижча активність ринку зафіксована в зоні АТО. «З весни там практично повністю зупинилися продажі автомобілів. Наприклад, авторинок вживаних машин Луганська сьогодні вже просів на 80%, Донецька – на 60%. Це катастрофічні показники», – розповіли« Вістям »на RST.ua.
Первичка не виросла
Цифри про стан первинного авторинку аналітики обіцяють озвучити на початку наступного тижня. Однак, за попередніми підрахунками, у вересні ринок не продовжив тенденцію зростання, що намітилася в серпні. «Показник продажів, швидше за все, буде десь на рівні серпня, можливо, навіть трохи просяде», – сказав нам директор департаменту маркетингу та економічного аналізу асоціації «Укравтопром» Георгій Овсянников.
Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас