М'янма виходить з ізоляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

М'янма виходить з ізоляції

Світ
695
Промислово-комерційний банк Китаю і три найбільших банки Японії отримали схвалення на початок діяльності в М’янмі, країні в Південно-Західній Азії, яка виходить з 50-річної економічної ізоляції.
Промислово-комерційний банк Китаю, а також банки Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group, Mizuho Financial Group і Australia & New Zealand Banking Group отримали попереднє схвалення, заявив комітет з ліцензування іноземних банків М’янми.
Банки прагнуть утвердитися на ринку М’янми, яка відновлює зв’язок зі світовою економікою через 50 років після встановлення влади військового уряду. Згідно з прогнозом Світового банку ВВП М’янми зросте цього року на 7,8%.
“Ми націлені на те, щоб обслуговувати іноземні компанії, а також обслуговувати фінансові інститути на внутрішньому ринку, – заявив Ендрю Гежі, глава ANZ з міжнародних банківських операцій – Абсолютно ясно, що для нас тут багато можливостей”.
Банки Bangkok Bank, Malayan Banking, Oversea-Chinese Banking і United Overseas Bank також отримали попередні ліцензії, дійсні протягом 12 місяців.
Остаточне схвалення
Під час цього періоду банкам необхідно виконати певні зобов’язання, які вони позначили в своїх заявках на видачу ліцензії, продемонструвати функціональні банківські операції, а також виконати вимоги Центрального банку М’янми, заявив комітет з ліцензування іноземних банків М’янми. Якщо вони виконають ці вимоги, то Центральний банк видасть їм остаточну ліцензію.
25 іноземних банків подали заявки на ліцензії згідно з даними ANZ. Регулятори М’янми воліють залучити більше компаній, які братимуть участь в корпоративному банківському обслуговуванні та залучати прямі іноземні інвестиції в країну. Торік ANZ відкрив представництво в Янгоні.
У 2012 р М’янма прийняла закон про іноземні інвестиції, який повинен стимулювати інтерес з боку зарубіжних компаній. У тому ж році США почали ослаблення економічних санкцій проти країни, після того як президент країни Тхейн Сейн почав процес демократичних перетворень, в результаті яких лідера опозиції Аунг Сан Су Чжі було обрано до парламенту після 15 років домашнього арешту.
Банк OCBC, який відкрив представництво в Янгоні, найбільшому місті М’янми, 20 років тому, буде надавати клієнтам послуги з управління готівковими коштами, проектному і торговельному фінансуванні, а також з консультування в галузі цінних паперів, заявили представники банку.
Ізоляція М’янми
США, ЄС і Канада ввели санкції проти військової влади М’янми, після того як вона продовжила арешт опозиційного лідера. До цього, в 2007 р, війська придушили там антиурядові протести.
Крім того, США відстежують всі операції М’янми в доларах, які відбуваються і за її межами, тому в країну складно провести якийсь платіж. В Бірму не поставляється зброя зі США, не йдуть іноземні інвестиції, Штати нічого звідти не імпортують, Канада не постачає туди гуманітарні товари.
У 2011 р в країні почалися політичні реформи по боротьбі з корупцією, що поліпшують обмінний курс і умови для іноземних інвестицій і оподаткування. За ступенем свободи економіку М’янми ставлять в один ряд з північнокорейською, ринкові процеси в ній придушуються.
З 1 січня 2012 були скасовані візові санкції Євросоюзу стосовно керівництва цієї країни.
1 квітня 2012 в М’янмі пройшли вільні вибори до парламенту. З 50 місць 43 отримала демократична опозиція, а ще два – комуністи.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас