Уряд планує урізати витрати бюджету на 40 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд планує урізати витрати бюджету на 40 мільярдів

Казна та Політика
996
Міністерство фінансів підготувало проект скорочення витрат державного бюджету України.
Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Відповідно до супровідних документів до секвестру, Мінфін проситиме Кабмін розглянути проект скорочення витрат державного бюджету на його найближчому засіданні.
Доручення переглянути дохідну і видаткову частини бюджету, привівши їх у відповідності з економічними реаліями, в понеділок, 14 липня, Мінфіну дав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
“За результатами засідання прем’єр-міністром України було прийнято рішення про забезпечення нового балансу бюджету на 2014 рік, без збільшення його дефіциту, за рахунок нових надходжень (4,5 млрд гривень) і скорочення видатків та надання кредитів держбюджету”, – йдеться у супровідних документах до проекту секвестру.
Згідно з проектом, видаткову частину бюджету пропонується зменшити майже на 40 млрд гривень, у порівнянні з поточною версією головного фінансового плану країни.
У новому проекті Мінфін виходить з тези, що в другому кварталі 2014 його витрати будуть не вище, ніж за перші шість місяців поточного року, і вже це дозволить заощадити бюджету майже 30 млрд гривень за рік.
А якщо постаратися, то, за прогнозами Мінфіну, у видатковій частині бюджету можна знайти ресурс для економії ще майже 9,7 млрд гривень.
Річний план за видатками загального фонду в чинному бюджеті-2014 – 378 млрд гривень. З січня по червень Кабмін профінансував витрат на 174,4 млрд гривень (касові видатки). Це – 46% від річного обсягу.
Відповідно до супровідних документів до проекту секвестру, Мінфін говорить, що за наступні 6 місяців він також може витратити не 54%, а 46% від плану.
При цьому, економія може скласти навіть більше – Мінфін пропонує скоротити витрати на друге півріччя ще сильніше, до 164,8 млрд гривень.
Скоротити пропонують практично всі статті витрат – від фінансування діяльності адміністрації президента і ДУСі до капітальних витрат.
Крім того, відомство Олександра Шлапака пропонує скоротити обсяги кредитування з держбюджету. Нарешті, окремим пунктом стоїть економія на утриманні апарату держсектора в Україні.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас