Порт "Южний" стане найбільш глибоководним портом в Чорному морі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порт "Южний" стане найбільш глибоководним портом в Чорному морі

Казна та Політика
2036
З 10 червня 2014 року в порту «Южний» буде встановлена прохідна осадка 18 метрів. Відповідний наказ підписаний начальником Максимом Широковим. Про це повідомили в прес-службі Мінінфраструктури.
Таким чином, згідно з програмою розвитку порту реалізується план днопоглиблення в акваторії порту «Южний». З липня він стане найбільш глибоководним портом в Чорному морі зможе приймати судна типу Capesizeз осадкою 18,5 м.
Відповідно до плану розвитку порту акваторія стане найглибоководнішою у всіх нових і діючих терміналах. Фінансування проекту здійснюється за рахунок портових зборів. “Є практичний світовий досвід, коли держава в особі портової адміністрації за рахунок портових зборів розвиває і облаштовує акваторію, створює там необхідну інфраструктуру, а приватні інвестори, в свою чергу, вкладають значні кошти в сучасні перевалочні комплекси. За такою схемою працюють і розвиваються як порти Європи, так і наші конкуренти по транзитних вантажах в країнах Балтії. Щодо перспектив порту “Южний” – аналіз заявлених інвестпроектів дає всі підстави говорити про те, що проект суттєво збільшить загальну кількість суднозаходів, доходи від яких ми реінвестуємо в розвиток акваторії і причалів”, – зазначив перший заступник Голови ДП “АМПУ” Юрій Васьков. За його словами, тільки такий варіант співпраці дозволить збільшити вантажопотоки, наростити доходи від суднозаходів, збільшити відрахування до центрального і місцевого бюджетів, створити нові робочі місця. “А це і є та мета, для досягнення якої ми реалізуємо цей проект”, – підкреслив Юрій Васьков.
Збільшення прохідного осідання суден істотно підвищить кількість суднозаходів та надасть імпульс для розвитку інвестиційних проектів. За оцінкою експертів, «Южний» – найперспективніший порт України. Таким чином, заявлено про будівництво в порту більше десяти терміналів з перевалки різних видів вантажів: зерно, вугілля, руда, наливні вантажі і термінал LNG.
На сьогодні технічно заявлені глибини вже досягнуті і ведеться робота з організації безпеки судноплавства по лоцманської частини.
Інформація про нові глибини надійде в Центр електронної картографії в Норвегії, який повідомить про це всіх судновласників. Глибини найближчим часом будуть також внесені в лоції, на каналі встановлять відповідне навігаційне обладнання. Роботи виконуються за участю філій АМПУ, держпідприємств “Дельта-Лоцман” і Держгідрографія. Днопоглиблення здійснює німецька компанія Mobius, яка виграла відкритий конкурс на реалізацію проекту.
Довідка. Реалізація проекту поглиблення акваторії і підхідного каналу порту «Южний» до 21 метра стартувала на початку 2013 року і має бути завершена в кінці 2014 року. У результаті в акваторію порту зможуть заходити судна дедвейтом понад 200 тис. тонн. Даний проект затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2012 року (№ 711-р).
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас