Кияни відмовляються від оренди заміських будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кияни відмовляються від оренди заміських будинків

Нерухомість
1127
Цього року власники заміської нерухомості можуть залишитися без орендарів. У квітні-травні кількість угод з оренди будинків впала на 25-30% порівняно з аналогічними місяцями минулого року.
“У березні не спостерігалося традиційного стрибка попиту”, – говорить віце-президент професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал. Експерт визнає, що таких низьких показників роботи не пригадує за останні п’ять років.
“Гірше вже нікуди”, – вторить йому провідний аналітик консалтингової компанії SV Delelopment Сергій Костецький. За його словами, минулого року в столиці і області щомісяця укладалося понад 1 тис. договорів оренди заміських будинків, а у 2014 р. – близько 200.
За словами Топала, як і в попередні роки, більша частина орендарів прагнули зняти житло біля лісу, водоймища і недалеко від зупинок громадського транспорту. “Будинки зі зручностями “надворі” зараз не цікаві”, – підкреслює він.
Але й за наявність басейну, сауни та ін. орендарі в більшості випадків платити не готові. Будинки преміум-класу практично не користуються попитом: їхнім власникам дуже складно знайти охочого платити за знімання апартаментів $3-5 тис. на місяць.
Орендарі готові знімати будинки економ, вартістю до $1 тис. на місяць, йдеться в дослідженні компанії Real Druzi. “Середня заявлена ​​вартість будинку в Києві та області у квітні становить $3,3 тис. на місяць”, – сказано в дослідженні.
За даними SV Development, близько 80% угод з оренди будинків укладаються за ціною до 5 тис. грн на місяць. Причому затребуваними були практично всі напрямки Київської області. В межах Києва найбільшим інтересом користувалися об’єкти в Дарницькому (25%) і Солом’янському (18%) районах. За даними Real Druzi, якщо минулого року більшість орендарів шукали об’єкти на три місяці, то цього року – на місяць.
Сезон можна вважати провальним, констатує Костецький. Він пояснює, що пік активізації попиту припадає на квітень-вересень, але два місяці вже пройшло.
Українці економлять і відмовляються знімати заміське житло на літо, пояснює президент Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов.
Власники житла умовно йдуть назустріч орендарям. Костецький пояснює, що орендна плата часто вказується в іноземній валюті і знизилася відповідно до рівня девальвації – на 35-40%. У гривневому еквіваленті орендна плата відповідає торішнім показникам.
Власники будинків готові торгуватися і надавати орендарям знижки у розмірі 5-10%, але не більше. “Простіше закрити будинок, ніж здавати його лише за оплату комунальних послуг”, – пояснює Рубанов.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас