Криза будівельної галузі 2009 року може повторитися в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза будівельної галузі 2009 року може повторитися в Україні

Нерухомість
2061
Українські будівельні компанії чекає складний період, вважають експерти. “Криза однозначно буде. Можливо, навіть жорсткіша, ніж у 2009 році”, – вважає президент холдингової компанії Київміськбуд Ігор Кушнір. Скорочення доходів українців, безробіття і, як наслідок, падіння споживчої активності призведуть до повторення ситуації 2009 року, коли близько 40% будівництв в країні були заморожені.
“Тоді багато дрібних фірм, що зводять один-два об’єкти виключно за рахунок коштів від продажу нерухомості, що будується, залишилися без фінансування і були змушені згорнути роботи на майданчиках до кращих часів, – говорить керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов. – Для деяких кращі часи так і не настали. При ділі залишилися лише великі забудовники, котрі мали власні гроші або доступ до кредитних ресурсів, що дозволяв зводити об’єкт за умови тимчасової відсутності покупців – інвесторів”.
Експерт вважає, що зараз зупинка робіт може відбутися на 30-40% майданчиків, на яких працюють такі дрібні фірми.
У свою чергу Кабмін намагається очистити галузь від корупції, яка там зашкалює. За оцінками Конфедерації будівельників України, щорічно забудовники платять чиновникам різного рівня за вирішення питань близько 20 млрд грн.
За прогнозами експертів, при повному виключенні корупційної складової впадуть ціни на первинну нерухомість, а потім і на вторинку – на 15-20%. Однак це може торкнутися лише тих проектів, які реалізовувалися в абсолютно безкорупційній зоні. Поки ж компанії не розпродадуть квартири, в собівартості яких сидять хабарі, цей фактор і далі впливатиме на кінцеву вартість.
Зараз на ринку житла спостерігається пожвавлення, яке почалося в другій половині березня. Пов’язано це з недовірою людей до банківської системи. Люди знімають свої депозити і вкладають їх у нерухомість. Крім того, наприклад, у Києві знову з’явилися покупці зі Сходу України, які переселяються через збройні конфлікти в регіоні. Втім, експерти кажуть, що пожвавлення попиту – тенденція тимчасова. І скоро почнеться криза.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас