Moody's: держборг України може сягнути 60% від ВВП, є загроза дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: держборг України може сягнути 60% від ВВП, є загроза дефолту

Казна та Політика
1360
Рейтингове агентство Moody’s першим з міжнародних інститутів розрахувало, що співвідношення державного боргу України до ВВП за підсумками 2014 р. може зрости до 60%. Це політично чутливий коефіцієнт: в умовах розміщення єврооблігацій на 3 млрд дол, які Росія купила ще в уряду Віктора Януковича, прописано, що досягнення цієї межі може стати підставою для технічного дефолту України та вимоги дострокового погашення паперів.
Росія говорила, що не має наміру активувати цю опцію, але її позиція може змінитися. 25 травня в Україні відбудуться президентські вибори, від їх результату багато в чому залежатиме вектор відносин між Києвом і Москвою.
Moody’s очікує, що співвідношення державного боргу України до ВВП за підсумками 2014 року може становити 55-60% при 40,5% на кінець минулого року. Про це агентство повідомило 4 квітня, а також про зниження українського кредитного рейтингу до Caa3 (на два ступені вище рейтингу при дефолті). Настільки різке збільшення боргового навантаження Moody’s пояснює трьома факторами: значним дефіцитом бюджету (близько 6% від ВВП в поточному році), девальвацією гривні на 20-30% (значна частина українського держборгу номінована в іноземній валюті) і очікуваним падінням ВВП на 5-10% .
Прогнози Moody’s щодо України більш песимістичні, ніж оцінки Світового банку, опубліковані того ж дня, 4 квітня. Світовий банк прогнозує, що ВВП України знизиться на 3% в 2014 р., або на 5%, якщо Росія обмежить торгівлю з Україною та/або припинить постачання газу. Держборг України в 2014 р. збільшиться тільки до 47,4% від ВВП, оцінив Світовий банк.
“Хоча реалізація великого порядку реформ вимагатиме жорсткості, Україні більше не можна відкладати на потім, оскільки макроекономічна нестабільність і стагнація зростання починають бити по простих громадянах”, – відзначив Всесвітній банк.
Причини прогнозу Moody’s щодо скорочення української економіки на 5-10% в 2014 р. – ослаблення споживчої впевненості та довіри інвесторів, очікуваний ефект від заходів суворої бюджетної економії в контексті нової програми МВФ і зниження українського експорту через торговельні проблеми з Росією, пояснив РБК віце-президент, старший аналітик Moody’s Торстен Нестманн.
Прогнозні діапазони щодо зниження ВВП і коефіцієнта “борг/ВВП” враховують складну геополітичну обстановку після приєднання Криму до Росії, зазначив Нестманн.
Moody’s очікує, що внутрішньополітичні ризики в Україні залишатимуться високими, враховуючи майбутні президентські вибори і ризик дострокових парламентських виборів цього року. Крім того, агентство бачить “значний ризик подальшої дестабілізації східних і південних областей України”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас