В Україні потрібна тотальна ревізія ціноутворення на ліки - нардеп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні потрібна тотальна ревізія ціноутворення на ліки - нардеп

Казна та Політика
787
Сьогодні в Україні потрібна, перш за все, тотальна ревізія у питанні ціноутворення на ліки. Якщо ж буде порушений баланс на фармакологічному ринку, а виглядає на те, що все до того йде, то можна тоді говорити про безпорадність нової команди влади чи некомпетентність у вирішенні цих питань.
На цьому наголосив нардеп, перший заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Роман Ілик, коментуючи ймовірне подорожчання ліків в Україні. На його думку, сьогодні, перш за все, потрібно зробити тотальну ревізію у питанні ціноутворення на ліки в Україні.
«Адже ні для кого не секрет, що ціна на ліки в Україні на порядок вища, ніж в Європі. Враховуючи розташовування України та її економічний стан, цінова політика має бути значно нижчою, ніж рівень доходів людей в Європі. На мій погляд, сьогодні потрібно тотально переглянути усі ті речі, які мали відношення до так званих торгів, предметів закупівлі ліків, і, думаю, виявиться дуже багато цікавого матеріалу для розслідування Генпрокуратурою та іншими компетентними правоохоронними органами», – зазначив нардеп.
«Щодо тих ліків, які зараз з тих чи інших міркувань не можуть бути закуплені в Україні, то, відповідно до чинного законодавства та постанов, якими регламентується це питання, МОЗ має право продовжити дію контрактів і дати можливість закуповувати ліки, якщо не помиляюся, на 20% до тих об’ємів, які були в минулому році. На цей крок категорично не можна йти. Треба розуміти, що це продовження системи корупції, існування тіньових схем та свідчення того, що уже за тривалий період часу нове керівництво не може справитись із поставленими завданнями, – підкреслив Роман Ілик.
Відповідні завдання мають бути пріоритетними для Міністерства, враховуючи рівень доходів, рівень інфляції, рівень девальвації гривні. Загалом питання щодо охорони здоров’я, цін на ліки – одне із головних, яке має прямий стосунок до національної безпеки України».
Нардеп повідомив, що тема ймовірного подорожчання ліків стане предметом розгляду на засіданні Комітету з питань охорони здоров’я.
«Важливо зрозуміти: якщо буде порушений баланс на фармакологічному ринку, а виглядає на те, що все до того йде, то можна тоді говорити про безпорадність нової команди чи некомпетентність у вирішенні певних питань», – наголосив Роман Ілик.
Щодо того, чи очікувати все-таки українцям підняття цін на ліки, заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я сказав: «Враховуючи те, що додатково введені в дію ціни на додану вартість, асоціації фармвиробників у ці дні проводять свої засідання. Я попросив, аби вони скерували мені свої рекомендації та пропозиції, що стане предметом розгляду на комітеті».
Як повідомлялось, українців готують до подорожчання на 15 % і без того космічно дорогих ліків.
За словами екс-міністра охорони здоров’я України Юрія Поляченка, якщо курс гривні падатиме, дистриб’ютори, які ввозять ліки на територію України, будуть страхуватися від ризиків і підвищувати ціни.
Про те, що незабаром можуть подорожчати ліки – через введення семивідсоткового податку на додаткову вартість на їх імпорт – напередодні повідомив міністр охорони здоров’я України Олег Мусій. Він зазначив, що якщо і подорожчають, то лише імпортні препарати. Вітчизняні компанії домовились, що піднімати ціни не будуть.
За матеріалами:
ЗІК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас