Що Україні дасть політична асоціація з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що Україні дасть політична асоціація з ЄС

Казна та Політика
9110
Завтра Україна має підписати в Брюсселі політичну частину Асоціації з Євросоюзом. Нагадаємо, економічну частину Угоди відклали через побоювання, що зона вільної торгівлі з ЄС завдасть шкоди підприємствам південного сходу. Експерти, втім, упевнені, що це ненадовго. «Побоювання висловили кілька машинобудівних заводів, які вважають ЗВТ невигідною для себе. Думаю, в угоді поміняють кілька ком і теж підпишуть», – каже політолог Олександр Палій.
«Сегодня» з’ясувала, що дасть Україні УА і чи допоможе договір захистити нам свої кордони. Політична частина дає нам тільки формальні гарантії територіальної цілісності. Суверенітету в УА стосуються дві статті – 7 і 10. У 7-й прописано, що ЄС і Україна будуть поглиблювати співпрацю у сфері зовнішньої політики і підтверджують прихильність до принципів суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів. Сторони обіцяють своєчасно реагувати на спроби перешкодити цим принципам на всіх рівнях… політичного діалогу. У 10 ст. сторони також зобов’язуються посилити практичне співробітництво з попередження конфліктів: але це стосується тільки спільних навчань і поліпшення військово-технічного забезпечення країн. Інші статті стосуються підтримки реформ, проведення яких від нас вимагає ЄС.
За словами експертів, Асоціація з ЄС не надасть Україні право на запит військової допомоги. «ЄС – не оборонний союз. Асоціація закладає інструменти для реформ, обіцяючи нам моральну і матеріальну підтримку в цьому питанні, – пояснив «Сегодня» Палій. – Питання військової допомоги вирішуються на рівні США і НАТО. З іншого боку, більшість країн ЄС – члени НАТО. І після підписання УА наше звернення за допомогою до однієї з таких країн буде мати більш вагоме значення». Політолог Кость Бондаренко вважає, що Угода взагалі нічого нам не дає: «Там немає механізмів військової допомоги Україні. Це не більш, ніж декларована підтримка демократичних процедур. Потрібно переглядати політичну, а не економічну частину УА: або ми отримаємо те, проти чого так довго боролися дипломати – перелік вимог без перспективи членства в ЄС (цей пункт, як і раніше, не включили)».
Військовий експерт Сергій Згурець впевнений, що Україні варто чекати допомоги від НАТО та ЄС, але не військової: «Допомога буде носити скоріше економічний характер. НАТО і США нам допоможуть, оскільки фактор України буде відігравати велику роль у міжнародному протистоянні. Але це не перекидання військ: таке можливо тільки, якщо ми почнемо миротворчу операцію під егідою ООН в Криму. Однак, вони допоможуть нам зміцненням військово-технічного оборонного потенціалу».
Україна може вийти з СНД
Україна може вийти зі складу СНД. «Співдружність замість реалізації своїх завдань перетворилася на інструмент реалізації інтересів Росії. Особливе обурення викликають факти підтримки державами – учасниками СНД дій РФ щодо анексії території України, – заявила вчора прес-служба МЗС. – З урахуванням викладеного, Україна вирішила не продовжувати своє головування в Співдружності в 2014-му і залишає за собою право розглянути питання про доцільність подальшої участі в діяльності союзу». На думку політологів, цей крок логічний. «Багато хто забуває, що Україна – асоційований учасник СНД. Але який сенс брати участь в організації, яка діє в інтересах однієї країни проти України, – каже Володимир Фесенко. – У нас будуть економічні втрати, але незначні. Росія, звісно, використовує цей крок проти нас, звинувативши нас в антиросійській політиці. Але яка може бути лояльність до Росії в нинішній ситуації?».
Олександра Захарова, Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас