Банк ВТБ лякає українців: інтеграція України в ЄС "зруйнує її економіку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк ВТБ лякає українців: інтеграція України в ЄС "зруйнує її економіку"

Казна та Політика
3466
Інтеграція України з Євросоюзом буде руйнівною для економіки країни. Про це повідомив під час свого виступу на форумі “СНД і нові формати взаємодії” президент банку ВТБ Андрій Костін.
“Не покидає відчуття, що процес інтеграції України в ЄС, у всякому разі на нинішніх умовах формату просунутої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, буде болючим, непростим і, не побоюся сказати прямо, руйнівним для економіки країни”, – сказав Костін, додавши, що проект інтеграції України з ЄС не передбачає в осяжному майбутньому повного членства.
Він зазначив, що в останнє десятиліття ЄС веде переговори з торговельних питань з третіми країнами виключно на своїх умовах.
“У такому діалозі Брюссель накопичив колосальний досвід відстоювання власних економічних інтересів. Зрозуміти європейців, безумовно, можна, але чи варто беззастережно погоджуватися з таким підходом?” – Сказав президент ВТБ.
За його словами, розвинені країни стали активно просувати ідею лібералізації світової торгівлі тільки тоді, коли “не змогли забезпечити стійке зростання і конкурентоспроможність своїх товарів і послуг на інших ринках”. Костін додав, що у разі інтеграції з Євросоюзом на нинішніх умовах українська продукція не зможе конкурувати на рівних з аналогічними європейськими продуктами.
“Конкурентоспроможна частина українського експорту в ЄС, насамперед сільськогосподарська продукція, буде жорстко квотуватися”, – заявив Костін, зазначивши, що, наприклад, в частині сільського господарства квотування або повну заборону на ввезення торкнеться приблизно 400 позицій. Наприклад, якщо зараз Україна експортує в ЄС близько 100 тис. т цукру на рік, то безмитна квота, в разі її інтеграції з ЄС, становитиме 20 тис. т.
“Українській економіці гостро необхідні нові стійкі джерела зростання. Однак угода про асоціацію з ЄС у її нинішньому вигляді не може стати дієвим рішенням”, – заявив Костін, додавши, що Україні доведеться “підтягувати” свою економіку до євростандартів за власний рахунок. “В іншому випадку її чекає безнадійне відставання”, – сказав він.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас