Інфляція в жовтні може прискоритися до 0,5% - через подорожчання продуктів харчування та ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в жовтні може прискоритися до 0,5% - через подорожчання продуктів харчування та ЖКГ

Казна та Політика
294
Споживча інфляція в Україні в жовтні може підвищитися до 0,5% у зв’язку з подорожчанням продуктів харчування та послуг ЖКГ. Таку думку висловила експерт Марія Сальникова. “Споживча інфляція в Україні в жовтні може зрости у зв’язку з подорожчанням продуктів харчування та послуг ЖКГ. За підсумками місяця вона може скласти близько 0,5 %”, – сказала М.Сальникова.
Вона зазначила, що в осінній період традиційно відбувається зростання цін на продукти харчування, послуги ЖКГ, одяг і взуття.
При цьому, зазначила експерт, підвищення цін на молочну продукцію може стати однією з основних причин прискорення інфляції, що обумовлено збільшенням попиту на молоко, сир, яйця і є сезонним фактором.
У той же час, за словами С.Сальнікової, зростання вартості послуг ЖКГ може бути викликане черговим етапом переговорів у співпраці між Україною і МВФ.
На думку експерта, на тлі побоювань технічного дефолту в США в цей період можуть підвищитися девальваційні та інфляційні настрої в суспільстві.
За її словами, українці побоюються поширення американської кризи на вітчизняну економіку. Однак, зазначила експерт, прямого впливу вона не матиме, оскільки частка експорту та імпорту між країнами незначна – 3,9% і 6,1 % відповідно.
“Нульові темпи зростання інфляції у вересні свідчать про відсутність економічного зростання в Україні. Так, зниження ВВП у річному вираженні за підсумками першого та другого кварталу 2013 р. складе -1,1% і -1,3 % відповідно. А темпи падіння в промисловому виробництві та основних секторах економіки за липень-серпень досягли більше 5%”, – відзначає М.Сальникова.
Як повідомляв УНН, показник інфляції в Україні у вересні 2013 року склав 0% і не змінився порівняно з показниками серпня цього року.
У свою чергу, в порівнянні з аналогічними показником вересня минулого року було зафіксовано дефляцію на рівні 0,5%, а порівняно з груднем 2012 року – на рівні 0,6%.
Нагадаємо, що в серпні 2013 дефляція в Україні склала 0,7%
Як зазначалося раніше, базова інфляція в Україні в серпні 2013 зросла на 0,1% порівняно з відповідним періодом минулого року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас