Процентні ставки за депозитами будуть падати - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Процентні ставки за депозитами будуть падати - банкір

Кредит&Депозит
5204
Українці, які минулого року розміщували гроші на депозити в національній валюті, виграли. Про це під час прес-конференції на тему “Всесвітній день заощаджень: як економному стати багатим”, присвяченої другому старту міжнародного фінансового свята в Україні, заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов.
“Минулого року були гарні ставки, люди розміщувалися – і мали рацію. Я думаю, що ті люди, які розміщували в національній валюті, у гривні, вони виграли, тому що ми бачимо, що курс не змінився, прибутковість 20-24% при стабільному курсі. Це чистий дохід, який отримали люди. Що стосується ситуації з процентних ставок на сьогоднішній день, то я вважаю, що вони високі, і тенденція щодо їх зменшення буде продовжуватися”, – сказав банкір.
Фінансист зауважив, що чим більше сьогодні перебуває ліквідності в банківській системі у вигляді депозитів, тим більше користі це надає всій економіці країни.
“Ви знаєте по тим заходам, які проводить Національний банк, вони спрямовані на те, щоб зменшити частку валюти не тільки в обороті, але і в накопиченнях. Ми бачимо більш значні зміни ставок за валютними депозитами, це пов’язано з тим, що ведеться політика дедоларизації економіки, збільшення частки безготівкових розрахунків. Стає економічно невигідно мати валюту як засіб розрахунку, тому що на окремих операціях людина втрачає той прибуток, який вона може отримати від депозитної ставки”, – додав Мамедов.
Відповідаючи на запитання, скільки коштів знаходиться на руках населення, він оцінив цю суму в 200 млрд доларів.
“Думаю, що це портфель близько 200 млрд доларів, скільки є в банківській системі, стільки депозитів вже є у людей. Уявіть, якщо ця сума потрапить безпосередньо в банківську систему, думаю, що рівень ставок з кредитування буде приблизно нуль”, – переконаний фінансист.
У зв’язку з цим банкір порадив інвестувати кошти в гривневі депозити на тривалий період.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас