Світ чекає криза, потужніша потрясінь 2008-го - крах світового ринку нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ чекає криза, потужніша потрясінь 2008-го - крах світового ринку нерухомості

Світ
8612
Новий крах світового ринку нерухомості може трапитися в 2025 році. Потрібні активні заходи для його запобігання, оскільки подібний обвал здатний підкосити всю світову фінансову систему, повідомив в Ризі на конгресі Міжнародної федерації учасників ринку нерухомості FIABCI глава британської асоціації нерухомості NARA Пол Бато.
“Як показує досвід, кожна наступна криза ще важче, тому в 2025 році допустити її не можна. Потрібно вчитися на колишніх помилках”, – підкреслив аналітик.
Бато хто вважає, що лише в першому кварталі нинішнього року з’явилися перші ознаки, що говорять про відродження сфери нерухомості після кризи 2008 року. Ринок нерухомості йде за циклічним шляху розвитку, і зараз стартує новий етап розвитку, на якому не можна робити помилок минулого.
“Кілька років тому банки потрібно було на колінах просити про кредити під проекти, а тепер самі вони йдуть назустріч, пропонуючи кредити”, – підкреслив експерт.
Одним з ключових промахів минулих років, на думку Бато, було надмірне кредитування в секторі нерухомості. Банки боролися за короткостроковий прибуток, приймаючи на себе довгострокові ризики. Інвестування додаткових грошей на ринок виявилося підливанням масла у вогонь. Крім того, вказав британець, надмірно оптимістичними виявилися і інвестори.
На думку Бато, на даний момент діяльність банків на міжнародному та національному рівні регулюється набагато жорсткіше, та й самі вони уважніше аналізують проекти. Упорядковуються і норми, які контролюють галузь нерухомості, а її учасники отримали цінний досвід. Все це дозволяє вірити, що колишніх помилок вдасться уникнути, резюмував експерт.
Нагадаємо, що глобальна економічна криза 2008 року виявилася наслідком більш локальної іпотечної кризи в США, яка почала зароджуватися ще в 2006 році, але серйозно почала впливати на ринок нерухомості, а потім і інвестицій у 2007 році. Після краху в США в багатьох інших країнах теж лопнули так звані іпотечні бульбашки, що спровокувало затяжне падіння цін і стагнацію на будівельному ринку.
Нагадаємо, що на Ялтинському саміті Президент України Віктор Янукович заявив, що введення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом допоможе процесу виходу Європи з економічної кризи.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас