5 головних вересневих загроз для української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 головних вересневих загроз для української економіки

Фондовий ринок
3802
Вересень стане ключовим місяцем, який визначить подальшу динаміку на фінансових ринках до кінця року і можливі перспективи на 2014 рік. Про те, які ризики залишатимуться для української економіки у вересні, розповіли аналітики компанії «Майстер брок».
  • У цьому місяці на порядку денному залишаться перспективи кредитно-грошової політики Федеральної резервної системи США. Інвесторів непокоїть, що на засіданні Комітету з відкритих ринків ФРС 17-18 вересня може бути ухвалено рішення про швидке згортання програми кількісного пом’якшення найближчим часом. Такі заходи можуть негативно відбитися на економіках країн, що розвиваються, в тому числі, українській. В даний час економіки, звиклі до дешевих грошей, відчувають відтік інвесторських коштів. Крім того, рішення американського регулятора стане ключовим драйвером для подальшої динаміки фінансових ринків.
  • 9 вересня закінчуються канікули у законодавців США і Конгресу належить прийняти рішення з питання нанесення військового удару по Сирії. Поки не ясно, яку позицію займе більшість конгресменів, але дестабілізація на Близькому Сході здатна привести до зриву поставок нафти, що, у свою чергу, підніме ціни на нафту. Зокрема, ескалація конфлікту здатна підвищити вартість нафти марки Brent до 150 доларів за барель. Для України це загрожує подорожчанням газу на 100-150 доларів, а також бензину. Зокрема, ціна на А-95 може зрости до 12 грн. До того ж фондовий ринок України, як і світові майданчики, чутливо реагує на збільшення геополітичних ризиків в близькосхідному регіоні і протягом останніх декількох тижнів падає.
  • Золотовалютні резерви НБУ України в серпні скоротилися на 1 млрд доларів. У цілому, за останні три роки резерви банку зменшилися на 40%, хоча їх обсяг поки ще в змозі покрити тримісячний обсяг імпорту. Ця негативна тенденція, що знижує інвестиційну привабливість держави, продовжиться і у вересні. Зауважимо, що з кожним місяцем вартість залучення кредитів на зовнішніх ринках зростає і незабаром може досягти 10% – цифри, непосильної для бюджету України.
  • Для вітчизняної економіки як і раніше зберігаються загрози у вигляді падіння ВВП, скорочення промисловості, відсутності інфляції і наявності дефляції. Це дозволяє Національному банку України проводити агресивну монетарну політику. Так, у серпні регулятор знизив облікову ставку до рекордно низького рівня – 6,5%. В цілому, зниження процентної ставки, явище позитивне для національної економіки. Однак інвестори, які звикли спиратися в основному на реальний стан в економіці, слабо реагують на стимулюючі заходи НБУ.
  • У серпні було зафіксовано найбільше падіння цін на споживчі товари за останні 12 місяців. В деякій мірі така ситуація виникла завдяки рясному урожаю, оскільки основне зниження цін відбулося в сегменті овочів і фруктів. Однак, аналітики відзначають ще одну причину – зниження купівельної спроможності українців.
У цілому глобальних змін для українців у цьому місяці не передбачається. Хоча надалі вересневі події можуть суттєво вплинути як на глобальні ринки, так і на економіку України. А готівковий курс гривні залишиться в межах 8,00-8,20.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас