В Україні знову повернуть права з чіпами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні знову повернуть права з чіпами

Казна та Політика
1239
Восени водіям можуть знову почати видавати права з чіпами. На “корочки” будуть записані паспортні дані власника авто і відомості про сам транспорт. Поки в ДАІ розробляють новий макет посвідчення водія. До 12 вересня його мають подати на затвердження в Кабмін. «Після набуття чинності закону про єдиний демографічний реєстр і постанови Кабміну № 185 (про видачу документів з електронними носіями. – Авт.) всі бажаючі стали отримувати права з чіпами. Але після того, як Кабмін забрав права у консорціуму ЄДАПС випускати такі документи (у тому числі і біометричні паспорти. – Авт.) і передав їх поліграфкомбігату «Україна», дію урядової постанови призупинили (у липні. – Авт.). Нам дали завдання у тримісячний термін підготувати нові зразки документів. Цим ми зараз і займаємося», – сказав «Сьогодні» начальник центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем МВС України Сергій Будник.
Водій зможе вибрати, які права отримати – чиповані або звичайні. При цьому, за словами Сергія Будника, коштувати і ті й інші будуть дешевші, ніж раніше. «Під час відвідин поліграфкомбінату «Україна» перший віце-прем’єр Сергій Арбузов сказав, що електронні документи стануть дешевше (ніж ті, що випускав ЄДАПС. – Авт.)», – Сказав нам Будник. Ще місяць тому чиповані права видавали майже по 250 грн, а звичайні – за 198 грн. На запитання «Сегодня» про те, наскільки подешевшають «корочки», в ДАІ відповісти не змогли. Але неофіційно у відомстві говорять, що подешевшати воин можуть на 50 грн.
Експерти не впевнені, чи потрібно взагалі повертатися до видачі чипованих прав. «У деяких регіонах України даішники досі користуються старими радарами. А щоб зчитувати інформацію з чипованих прав, потрібне спеціальне переносне обладнання і гроші на його закупівлю. Не впевнений, що всім даішникам дадуть такі прилади. Багато говорять про переваги нових «корочок» при поїздках до Європи (наприклад, якщо водій перевозить небезпечні вантажі. – Авт.). Але я ще не чув, щоб людей там штрафували за звичайні пластикові права. Люди ще десятки років будуть їздити з звичайними документами в ЄС», – сказав «Сьогодні» експерт з прав автомобілістів Вадим Володарський. Самі ж водії кажуть, що в нових правах порівну і плюсів і мінусів. «Весь світ до цього йде, і, думаю, що Україна не залишиться за бортом, а сама видача таких прав – це лише питання часу, – вважає відомий гонщик і автолюбитель Сергій Малик. – Напевно, буде простіше з точки зору отримання інформації, тобто доклав до зчитувального пристрою – отримав інформацію. А з іншого боку – все-таки відчувається утиск прав і свобод. Адже на чіпах буде вся інформація про людину».
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас