НБУ планує підтримувати низькі темпи інфляції ще протягом 3-5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує підтримувати низькі темпи інфляції ще протягом 3-5 років

Казна та Політика
580
Національний банк України (НБУ) планує підтримувати низькі темпи інфляції протягом 3-5 років. Про це повідомляє прес-служба регулятора.
“Під час виконання своєї основної функції Національний банк України повинен виходити із пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності в державі, яка представляє собою збереження купівельної спроможності національної валюти шляхом підтримання у середньостроковій перспективі (від 3 до 5 років) низьких, стабільних темпів інфляції, що вимірюються індексом споживчих цін”, – йдеться в повідомленні.
Як відзначає НБУ, забезпечення останнім часом стабільності гривні обумовлювало створення базових передумов для зниження вартості позикових коштів, збереження вартості заощаджень населення, підтримки цінової конкурентоспроможності українських товаровиробників.
“Проведення Національним банком України грошово-кредитної політики і надалі буде спрямоване на безумовне виконання його основної конституційної функції – забезпечення стабільності грошової одиниці України”, – підкреслив регулятор.
Нагадаємо, що згідно з даними Держстату, інфляція в червні 2013 до травня 2013 р. складе 0%, а за січень-червень 2013 р. – 0,2%. До червня 2012 зафіксована дефляція 0,1%.
За підсумками 2012 р. дефляція в Україні склала 0,2%.
Державний бюджет України на 2013 р. передбачає інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня). У 2014 р. Кабінет міністрів прогнозує інфляцію на рівні 8,3%. Про це йдеться в урядовому законопроекті про основні напрями бюджетної політики на 2014
Відзначимо також, що прем’єр-міністр Микола Азаров у червні заявив, що Україні необхідно збільшити інфляцію до 1,5-2%. “Три роки наполегливої ​​роботи показали, що можна навіть у важких умовах підтримувати економічну стабільність. Більше того, у нас зараз проблема іншого плану: нам трошки треба розкрутити інфляцію, близько 1,5-2%, оскільки ми маємо протягом 5 місяців нульову інфляцію. Це фактор насторожуючий, тому у нас якраз проблема іншого плану”, – сказав Азаров.
Наприкінці листопада Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив, що прогнозує інфляцію в Україні в 2013 р. на рівні 5,9%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас