Частка іпотеки в структурі нових кредитів не перевищує 1% - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка іпотеки в структурі нових кредитів не перевищує 1% - НАБУ

Казна та Політика
405
У I кварталі 2013 року за програмою «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов» з державного бюджету було виділено 50 млн. грн. (100% від обсягу, запланованого на перший квартал).
У поточному році ця програма почала діяти з 15 березня, і вже в березні (за даними Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву) за нею було надано 80 кредитів на суму понад 15 млн. грн. Всього на 2013 рік у бюджеті закладено фінансування цього напрямку в розмірі 300 млн. грн. (Приблизно такий обсяг кредитів було надано за цією програмою і в 2012 році), повідомляє Незалежна асоціація банків України (НАБУ). Ще 15,7 млн. грн. бюджетних коштів було спрямовано протягом першого кварталу 2013 року на часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла (при запланованому на квартал обсязі – 22,9 млн. грн.).
У цілому за рік на цю програму заплановано виділити 111 млн. грн., Додатково 80 млн. грн. передбачено в бюджеті для надання пільгових кредитів зазначеним категоріям громадян.
Крім того, в 2013 році планується також виділити з бюджету 50 млн. грн. на підтримку будівництва та придбання доступного житла і 47 млн. грн. на пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників.
На даному етапі державна підтримка є необхідною умовою розширення іпотечного кредитування. Поки іпотека розвивається дуже стримано, в тому числі у зв’язку з досить високими процентними ставками. За статистикою НБУ, частка іпотеки в структурі нових кредитів, наданих банківськими установами протягом січня-лютого 2013 року, не перевищує 1% (за результатами 2012 року цей показник склав 3,9%).
На початок березня 2013 року питома вага іпотечних кредитів у роздрібному кредитному портфелі банківського сектора України склала 32%. Середня ставка за іпотечними кредитами, наданими протягом лютого в національній валюті, становила 19% річних. Програма здешевлення іпотеки «Доступне житло» передбачає компенсацію процентних ставок за кредитами в розмірі 13%. Таке зниження ставки значно розширює спектр потенційних позичальників і може сприяти розвитку іпотечного ринку. В НАБУ переконані, що впровадження державних іпотечних програм – це дуже своєчасна ініціатива, проте для створення справді ефективного механізму співпраці з банками держава повинна забезпечити достатню і регулярну підтримку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас