Підвищуючи ціни на газ і світло, Мінськ прикривається Європою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищуючи ціни на газ і світло, Мінськ прикривається Європою

1497
Зростання тарифів на послуги ЖКГ у Білорусі влада пояснює рухом до євростандартів і доходами населення. Експерти, опитані DW, – необхідністю поповнити бюджет і вимогою кредиторів.
У лютому в Білорусі знову, цього разу на 18 відсотків подорожчала електроенергія для населення. Це вже друге підвищення цін в 2013 році. Адже з 1 січня жителі країни стали платити за світло на 9 відсотків більше, у порівнянні з попереднім місяцем. Останнє підвищення знаменно тим, що з лютого уряд ввів триступінчату диференціацію тарифів залежно від кількості споживання населенням електроенергії та газу.
Чиновники і опитані DW незалежні експерти нововведення коментують по-різному. Перші стверджують, що більшість жителів країни у зв’язку зі зростанням доходів не помітить підвищення цін. Другі підрахували: за електрику середньостатистична сім’я буде платити в два рази більше, ніж раніше.
Кінець дотаціям?
До цих пір держава дотувала послуги ЖКГ, підтримуючи низькі тарифи для населення і встановлюючи більш високі тарифи для юридичних осіб. “У системі ЖКГ близько 50-60 відсотків витрат, пов’язаних з наданням послуг населенню, покривають бюджетні субсидії, а платежі громадян – близько 15 відсотків”, – заявив на початку лютого на прес-конференції в Мінську заступник міністра ЖКГ Анатолій Шагун.
У валютному еквіваленті підвищення цін на електроенергію і газ може здатися незначним, зазначив в інтерв’ю DW економіст Михайло Залеський. Згідно з офіційними даними, середній заробіток у країні зараз дорівнює 500 доларам, проте багато хто отримує у перерахунку 200 доларів США і менше, нагадав він.
Непрозорі розрахунки
Триступенева система тарифів на електроенергію і газ, що діє з лютого, передбачає для населення різну оплату залежно від обсягів споживання. Вона передбачає два тарифи, що дотуються – і по газу, і по електроенергії – і третій тариф, що покриває собівартість, що в документах уряду називається “повним відшкодуванням економічно обґрунтованих витрат держави на газо- та електропостачання”.
Це формулювання викликає критику незалежних експертів, так як система розрахунків досі не оприлюднена. “Я не відкидаю, що туди можуть бути закладені витрати на дорогі службові авто або утримання спортивних команд”, – припустив економіст Лев Марголін.
Тарифний лабіринт
Найнижчий соціальний тариф діє при витраті електроенергії 150 кВт/год на місяць. Другий тариф – за витрату від 150 кВт/год до 300 кВт/год, третій – понад 300 кВт/год. Наприклад, при споживанні 450 кВт/год на місяць платіж ділиться на три частини. Перші 150 кВт/год оплачуються за соціальним тарифом, рівним в перерахунку п’яти доларам, наступні 150 кВт/год обійдуться вже в 9 доларів, і останні 150 кВт/год – за максимальною ціною 15 доларів.
Розрахунки за газ будуть проводитися за підсумками року. Мінімум заплатять ті, хто використовує до 3 тисяч кубометрів. При споживанні до 5,5 тисяч кубометрів оплата збільшиться на 30 відсотків. За використання газу понад цей ліміт доведеться платити за ціною, що покриває заявлену собівартість: близько двох з половиною доларів за 10 кубометрів. Передбачена також диференціація тарифів залежно від системи опалення та нагріву води в будинках. Крім того, визначено категорії пільговиків, на які поширюються не всі нововведення.
Багаті теж можуть стати пільговиками
Влада переконує населення, що триступенева система тарифікації газо- та електропостачання введена з міркувань соціальної справедливості і, “як у Європі”, змусить платити більше багатих. На думку Льва Марголіна, соціальні ліміти гарні для тих, у кого вдома “тільки телевізор, холодильник і лампочка Ілліча”.
Насправді, за його розрахунками, для сім’ї з чотирьох осіб нова система тарифів означає підвищення цін на електроенергію як мінімум в два рази. Перш ніж ухвалювати такі заходи і вказувати на Європу, держава, на думку експерта, має реформувати економіку, щоб люди могли заробляти і вибирати постачальника електроенергії і газу.
Найбільше від нововведень щодо оплати послуг ЖКГ постраждають сім’ї з малими дітьми, де часто працюють пральні машини і ввімкнені обігрівачі, прогнозує Михайло Залеський. Аналітик не відкидає, що за обіцяними державою субсидіями “можуть побігти і ті, хто отримує сьогодні 500 доларів”. Для цього ціни на послуги ЖКГ повинні перевищити 20 відсотків від загального доходу сім’ї. За офіційними даними, сьогодні в структурі доходів громадян сума оплати послуг ЖКГ становить від 3 до 9 відсотків.
Державі потрібні гроші
Судячи з усього, нинішнє подорожчання – не останнє в році, що настав. За словами заступника міністра ЖКГ Анатолія Шагуна, диференційована оплата поступово готує людей “до підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, яке неминуче”. У зв’язку з цим економіст Лев Марголін зазначає, що скасування субсидій – одна з вимог міжнародних кредиторів, а Мінську без зовнішніх запозичень найближчим часом не обійтися. Золотовалютні резерви, за даними Нацбанку, знижувалися в грудні і січні.
Про те, що влада шукає джерела поповнення бюджету, свідчить багато фактів. З 1 січня 2013 року в зв’язку зі скасуванням пільги з податку на додану вартість на 20 відсотків подорожчали мобільний зв’язок і послуги інтернет-провайдерів. Збільшено податок на здачу житла. На 20 відсотків підвищено ставки акцизів на бензин, від 12 до 60 відсотків – на алкоголь, у два рази – на деякі марки сигарет.
Олена Данейко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас