Експерт: Економічне зростання єврозони залишиться млявим в 2013-2014 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Економічне зростання єврозони залишиться млявим в 2013-2014 рр.

250
Зростання економіки в єврозоні залишиться млявим не тільки в II половині 2012 р., але і в 2013-2014 рр. Про це в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" заявив Дідьє Боровскі, глава економічних досліджень компанії Amundia.
"В єврозоні потрібно дивитися на економічний цикл на рівні країн. Зараз ми бачимо, що індекс PMI вказує на те, що зростання економіки буде дуже і дуже млявим для єврозони в цілому, і ця так звана "ланцюгова реакція" від кризи в периферійних країнах регіону чинить тиск і на економіку Німеччини. Навіть якщо ЄС і ЄЦБ зможуть стабілізувати стресовий стан економіки, то все одно потрібно розуміти, що зростання ВВП буде млявим не тільки в другій половині 2012 р., але, можливо, і в 2013-2014 рр.", - зазначив Боровскі.
На думку Боровскі, Німеччина, незважаючи на відносну стійкість в економіці, не зможе підтримати загальне європейське економічне зростання: "У цих умовах можна очікувати, що зростання економіки Німеччини буде більш-менш стійким, проте мови про прискорення зростання ВВП Німеччини не йде. Показник буде залишатися на позитивній території, він повинен залишатися на позитивній території. Однак, враховуючи загальне ослаблення в економіці європейського регіону, Німеччині буде дуже складно показувати дуже сильне зростання економіки в 2013 р. І тому зростання всієї економіки єврозони буде сповільненим".
Крім того експерт відзначив, що ЄЦБ не побоюється зростання інфляції найближчим часом: "Ми не бачимо інфляційних ризиків в єврозоні, ми спостерігаємо дефляційні процеси. І ризики як для зростання ВВП, так і для інфляції, тягнуть дані показники вниз. В якийсь момент може бути споживча інфляція, особливо якщо ціни на сировину будуть рости занадто швидко, однак нам не варто боятися так званого "макроекономічного впливу" від зростання цін в цілому в єврозоні... Можна сказати, що ЄЦБ не розглядає інфляцію як загрозу. Основним фактором тут є те, що ЄЦБ готовий до нетрадиційних заходів, і, ймовірно, ЄЦБ може приступити до скуповування різних активів, не тільки держоблігацій, в найближчі місяці. Інфляційні ризики не стоять на порядку денному в 2012 і в 2013 рр., і двері для нового скорочення базової ставки і для нетрадиційних заходів в єврозоні в наступних місяцях залишаються відчиненими".
За словами Боровскі, ЄЦБ повинен допускати вищий рівень інфляції в найближчі роки: "Зараз ця тема не обговорюється в ЄЦБ, але, можливо, в найближчі роки світовим центробанкам може знадобитися допустити більш високу інфляцію, але в короткостроковій перспективі економічне зростання в єврозоні буде млявим, і не тільки в єврозоні, а й інших великих світових економіках. І при цьому ми очікуємо, що інфляція буде під контролем. Мета в 2% не є проблемою зараз, але може стати ключовим питанням у майбутньому".
Зазначимо, що за прогнозами експертів, опитування яких міститься в серпневому бюлетені ЄЦБ, ВВП зони обігу євро в 2012 р. знизиться на 0,3% і повернеться до повільного зростання в 2013 р. (плюс 0,6%).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас