Росія підготувала законопроект проти екологічного податку ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія підготувала законопроект проти екологічного податку ЄС

Казна та Політика
454
Під час осінньої сесії Державна дума РФ розгляне законопроект, спрямований проти податку на викиди парникових газів, яким обкладаються авіакомпанії, що здійснюють польоти через країни Євросоюзу. Як пише газета "Коммерсантъ", проект змін до закону про "Захист навколишнього середовища" було розглянуто в профільному комітеті, його прийняття заплановано на жовтень.
Документ передбачає, що російський уряд отримає право забороняти вітчизняним авіакомпаніям брати участь у системі торгівлі викидами парникових газів, які прийняті іноземними державами або міжнародними організаціями без участі РФ. Про санкції за порушення заборони нічого не відомо.
Це, в першу чергу, є відповіддю на включення Євросоюзом цивільної авіації в систему торгівлі квотами на викид парникових газів. З 2012 року всі авіаперевізники, що здійснюють рейси в ЄС понад встановлений для кожного з них норматив, мусять купувати квоти на парникові гази. При цьому збором обкладається не тільки та ділянка шляху, яку літак пролітає над ЄС, а й весь маршрут.
Сплатити податок авіакомпанії повинні до 1 квітня 2013 року. Проти нового авіаційного збору виступили декілька держав, у тому числі Росія, Індія, Китай і США. Так, КНР законодавчо заборонила своїм авіакомпаніям платити європейський податок, а також підвищувати ціни на квитки через нього. Авіакомпанії неодноразово зверталися в суди в спробах скасувати податок, але його правомірність була визнана кількома європейськими судами.
Витрати російських авіакомпаній на виплати екологічного збору ЄС в 2012 році оцінюються в 25-30 мільйонів доларів. З них близько 80 відсотків припадає на "Аерофлот". Російська влада в березні поточного року заявляла, що має намір прийняти законодавчу заборону на виплату податку, як це зроблено в Китаї. Крім того, у відповідь пропонувалося обмежити польоти європейських авіакомпаній над Сибіром.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас