Експерти: Арбузов ризикує втратити 1 млрд доларів резервів через курс євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Арбузов ризикує втратити 1 млрд доларів резервів через курс євро

Казна та Політика
1590
Національний банк, очолюваний Сергієм Арбузовим, продовжує поповнювати золотовалютні резерви євровалютою, незважаючи на песимістичні прогнози щодо її долі.
"Обсяг купівлі євро в квітні склав 230 млн проти 114 млн в березні", - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.
При цьому зараз євро вже просіла до мінімуму з початку року, і експерти вважають, що це ще не межа. "До кінця року котирування євро можуть знизитися до рівня 1,15-1,2. По відношенню до гривні курс складе 9-9,5 гривні за євро. У середньостроковій перспективі євро може девальвувати і до позначки 1:1 відносно долара" , - вважає казначей банку "Національний Кредит" Василь Невмержицький.
У цьому випадку через переоцінку курсів валют з резервів НБУ може зникнути неабияка сума. Якщо євро в поточному році просяде до рівня 1,2 доларів, золотовалютні резерви України в доларовому еквіваленті скоротяться в порівнянні з квітневим показником на 1,19 млрд доларів.
Але, швидше за все, зниження буде ще істотнішим. Адже в резервах НБУ є ще 2,154 млрд швейцарських франків, 0,6961 млрд британських фунтів, а також 2,255 млрд австралійських доларів. Ці валюти в разі подальшого зниження вартості євро теж продовжуватимуть знижуватися в ціні проти американського долара.
Нагадаємо, золотовалютні резерви в квітні зросли до 31,660 млрд доларів. З них резерви в іноземній валюті склали 29,936 млрд доларів.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас