Європа в шість разів знизила імпорт нафти з Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа в шість разів знизила імпорт нафти з Ірану

Енергетика
202
Європейські покупці в шість разів знизили обсяг імпорту іранської нафти в переддень повної заборони Євросоюзу на купівлюу у Тегерана нафти.
Заборона на імпорт набирає чинності 1 липня.
Тегеран поставляв близько 500 тисяч барелів нафти на день в країни ЄС в 2011 році, в березні постачання знизилися до 425 тисяч, а в квітні - до 75 тисяч барелів на день, повідомляють джерела агентства.
"Люди намагаються диверсифікувати свої поставки і підготуватися до липня", - сказав трейдер в європейської нафтової компанії, який більше не закуповує іранську нафту.
Водночас, за даними джерел, невеликі європейські покупці, наприклад, Італія, продовжують закупівлю іранської нафти в тих же обсягах.
"До 30 липня ми маємо право купувати більше", - сказало джерело в невеликій компанії.
"Наскільки я знаю, бізнес вестиметься зазвичай до набрання чинності санкцій", - додав він.
Євросоюз услід за США цього року ввів нафтове ембарго стосовно Ірану, а також санкції проти низки фізичних осіб, різних компаній, Центробанку і національних банків Ірану. На початку березня стало відомо, що США мають намір зобов'язати іноземні банки повідомляти про операції з фінансовими інститутами Ірану.
Країни ЄС і США заявили про можливість введення ембарго на іранську нафту в якості однієї із санкцій проти Ірану, який не бажає припиняти розробку власної ядерної програми. У відповідь на це Іран пригрозив перекрити Ормузьку протоку, через яку транспортуються 40% світової нафти і істотна кількість природного газу.
Основна частка європейського імпорту іранської нафти, близько 68%, припадає на Грецію, Італію та Іспанію. У Греції частка споживання нафти з Ірану досягає 35%.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас