Точка зору: Світовий банківський ринок очікує деглобалізація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Світовий банківський ринок очікує деглобалізація

616
Світовий банківський ринок чекає деглобалізація: на тлі протекціонізму регуляторів перевагу отримають великі регіональні банки, прогнозують Morgan Stanley та консалтингова компанія Oliver Wyman, пише РБК-Україна.
Крім того, на думку експертів, у відповідь на посилення регулювання та умов ведення бізнесу фінансові компанії по всьому світу в найближчі роки скоротять обсяг активів на своїх балансах майже на 2 трлн доларів - все це призведе до переділу ринку. Так, через зростання витрат на залучення фінансування та посилення регулювання в 2011 р. інвестиційні банки вже зрізали зі своїх балансів 7% від загального обсягу активів.
"Однак цим вони не обмежаться: у найближчі два роки інвестбанки по всьому світу скоротять зважені за ризиком активи ще на 10%, або на 1 трлн доларів. Крім того, свої активи будуть скорочувати і банки, орієнтовані на корпоративних клієнтів: цей показник може знизитися на 15%, або на 900 млрд доларів. Це дійсно вирішальний момент для інвестиційних та корпоративних банків. Ринок не в повній мірі уявляє рівень, до якого банки будуть раціоналізувати свої портфелі операцій, і зрушення на ринку, які можуть відбутися в наступні 12-24 місяці", - зазначають у дослідженні аналітики Morgan Stanley і Oliver Wyman.
"Якщо раніше провідні банки могли зняти частину тиску на свій бізнес через великі угоди M&A, то після кризи регулятори не дають їм розростатися. У результаті фінансовим інститутам доведеться визначити свої сильні і слабкі місця, зробивши ставку на перші і позбувшись від останніх. Вони вже почали і будуть продовжувати скорочувати співробітників, продавати активи і навіть цілі напрямки бізнесу. Наприклад, британський RBS має намір скоротити свої активи, зважені за ризиком, на 70 млрд фунтів (111,6 млрд доларів), в тому числі через відмову від частини бізнесу у сфері брокерської діяльності та операцій на ринку акцій. Від частини бізнесу вирішили відмовитися також в UBS, Societe Generale, Nomura і Deutsche Bank. У результаті відходу з якихось сегментів ринку слабких гравців і приходу на їх місця більш розвинених конкурентів переділу піддасться 15 - 20% світового ринку", - прогнозують автори доповіді.
Цей процес також буде стимулювати деглобалізація ринку фінансових послуг.
Після кризи регулятори стали з більшою увагою ставитися до операцій "дочок" іноземних банків на підконтрольних їм ринках. Від них вимагають збільшувати капітал і ліквідність, побоюючись, що у разі кризи їх головні компанії зосередяться, в першу чергу, на власному благополуччі. Наприклад, незабаром такі вимоги до "дочок" іноземних банків повинна представити ФРС США. Розуміючи, що в таких умовах вони не зможуть конкурувати з більш великими місцевими гравцями, багато банків вирішили відмовитися від неключових закордонних операцій на користь домашнього ринку. Про повернення до коріння, наприклад, оголосив вищезгаданий RBS.
Відзначимо, за даними НБУ, чистий прибуток банків України в лютому 2012 р., в порівнянні з лютим 2011 р., виріс в 2,76 разу - до 583 млн грн. Активи банків України в лютому збільшилися на 0,8% - до 1,06 трлн грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас