Фондовий ринок: у що виллється гра на біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок: у що виллється гра на біржі

Фондовий ринок
1160
Вкладення у фондовий ринок - найризикованіші. Якщо все-таки бажання пограти на біржі не пропадає, краще довірити кошти професіоналам. Наприклад, купити сертифікати фондів, які вкладають кошти в інструменти з фіксованою прибутковістю.
Інвестиції у фондовий ринок в 2011 році стали найбільшим розчаруванням для українців. Замість зростання на обіцяних 20-30% (деякі й зовсім прогнозували зростання на 50%), цінні папери подешевшали наполовину. Головна проблема українського ринку - низька ліквідність. Традиційно котирування вітчизняних ЦП йдуть за світовими ринками, але зараз навіть це не допомагає. З початку року світові фондові біржі ростуть (на 10-15%), а український індекс Українських акцій втратив майже 5%.
Ринок оптимістів
Поки що учасники фондового ринку сповнені оптимізму: в 2012 році вони сподіваються на зростання як мінімум на рівні 10-15%. "Квітень може стати місяцем зростання, в травні фондові ринки традиційно падають, червень пройде під знаком Євро-2012, до того ж літні місяці, як зазвичай, період застою, - розповідає начальник відділу інвестиційного консалтингу ІК "Альтана Капітал" Андрій Тарасенко. - Серйозних рухів можна очікувати тільки восени". При цьому зовнішній фон буде непростим: боргові проблеми єврозони будуть періодично нагадувати про себе і провокувати короткострокові зниження, ще одним знижуючим фактором може стати і сповільнення економіки Китаю.
"Ситуація на українському ринку акцій кардинально зміниться тільки з приходом великих інвесторів - притік свіжої ліквідності, безумовно, сприятиме зростанню вартості акцій українських емітентів", - резюмує керівник аналітичного департаменту ІГ "Універ" Олена Євдоченко.
Щоб пожвавити ринок, інвесткомпанії активно залучають приватних інвесторів, у тому числі дрібних інтернет-трейдерів. Для цього вони регулярно організовують змагання, конкурси, курси, семінари та тренінги для населення. Однак для українців такі "ігри" те саме що гра в казино: охочих ризикувати своїми грошима небагато. До того ж приватних інвесторів лякає низька інвестиційна культура: великі компанії при необхідності можуть обвалити ринок в своїх інтересах, і тоді фізособам тільки й залишиться, що фіксувати збитки.
Про бідні ІСІ замовте слово
Не виправдали надій інвесторів і керуючі фондами. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, прибутковість відкритих фондів в 2011 році знизилася на 21,8%, інтервальних - на 29,51%, закритих - на 23,22%. "2011 рік - один з найгірших для ринку ІСІ за останні п'ять-сім років: інвестори, схоже, дуже сильно розчарувалися в українських акціях і, що дивно, втратили інтерес до цього ринку", - розводить руками старший аналітик КУА "Драгон Есет Менеджмент" Олексій Соболєв.
За рік фонди акцій, наприклад, виплатили вкладникам майже 18 млн грн. Облігаційні фонди змогли залучити лише 12,5 млн грн. Прогнози на 2012 рік керуючі фондами побоюються робити. "Якби активність повернулася на ринок сьогодні, то він був би вищим на 10-15%, прибутковість відкритих та інтервальних фондів могла б бути близько 7-10%, закриті показали б 12-20%", - розмірковує Олексій Соболєв.
У 2012 році менеджери обіцяють бути ще обережнішими. За словами голови правління КУА АПФ "УкрСиб Ессет Менеджмент" Максима Купріна, сьогодні має сенс вкладати в держоблігації (оптимальне співвідношення ризику і прибутковості, висока ліквідність), корпоративні облігації окремих емітентів (аеропорт "Бориспіль", Житомирський маслозавод та ін.), а також в акції індексного кошика і дивідендні цінні папери. "Зараз в акціях ми тримаємо приблизно 40% коштів, - зізнається Олексій Соболєв. - Найбільш перспективні папери компанії "Мотор Січ" і Укрсоцбанку: вони гарантовано принесуть хороший дохід інвестору в довгостроковому періоді".
Якщо ви захочете віднести свої заощадження в фонд, то зупинитися краще на так званих фондах грошового ринку, які інвестують кошти в консервативні інструменти з фіксованою прибутковістю (держоблігації, муніципальні та корпоративні бонди, депозити). Навіть якщо фондовий ринок продовжить пікірувати, у інвестора буде шанс закінчити 2012 рік з прибутком.
Олена Євдоченко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас