Наскільки вигідно вкладати гроші в інвестиційні монети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки вигідно вкладати гроші в інвестиційні монети

Валюта
4629
Після появи в минулому році інвестиційних монет "Архістратиг Михаїл", постало питання про те, чи вигідно зберігати гроші в монетах і чим вони відрізняються від інвестицій в дорогоцінні метали. Фахівці стверджують, що монети коштують дорожче, але їх вартість може зростати швидше.
Вартість золота в монетах дорожча на чверть
Вартість грама золота в злитках аналогічної монетам ваги (20-50 гр.) в Україні зараз коливається в межах 450-460 гривень. Монети коштують значно дорожче. Ціна інвестиційних монет вища від номінальної вартості золота в злитках в середньому на 25%.
Однак вкладення в монети НБУ вважає вигідним. "Цей новий банківський продукт стане альтернативою заощадженню грошей в іноземній валюті і надійним способом накопичень, оскільки дорогоцінні метали мають реальну вартість", - повідомляють в Нацбанку.
Незважаючи на те, що вартість грама золота в монеті вища, ніж в злитках, деякі фахівці стверджують, що і потенціал зростання вартості самої монети вищий. "Нацбанк обмежує її випуск, тому ціна вимірюється не лише вартістю металу", - говорить Євген Савостін, керуючий відділенням банку "Фінанси та Кредит".
Фахівці попереджають, що швидких дивідендів така інвестиція не принесе. "Емітовані НБУ золоті монети не будуть прибутковим вкладенням для населення в коротких і середніх інтервалах", - говорить Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків.
Нацбанк купує монети значно дешевше
Серед недоліків фахівці називають незручну програму зворотного скуповування монет у населення. "Інвестиційні монети будуть прийматися уповноваженими банками та територіальними управліннями за ціною вартості дорогоцінного металу в день придбання мінус деякий відсоток", - повідомляє Нацбанк. Тобто до 25%-ї націнки, з якою НБУ і банки реалізують монети, потрібно додати ще 2-3%-й дисконт при продажу золота.
Оператори ринку говорять, що особи, які хочуть вигідно продати монету, як правило, користуються послугами посередників в антикварних магазинах, нумізматів або самостійно продають на інтернет-аукціонах.
При цьому вони наводять як приклад пам'ятну монету до 20-річчя незалежності України, яка користується широкою популярністю у колекціонерів. "Ця монета за рік після випуску подорожчала на 40%", - говорить Євген Савостін, керуючий відділенням банку "Фінанси та Кредит".
На думку адміністратора Асоціації нумізматів та колекціонерів України Сергія, який попросив не називати свого прізвища, стрибок цін на інвестиційні монети малоймовірний. "У цих монет шаблонний дизайн, тому художньої цінності вони не становлять. Через те, що у них незаявлений тираж і кількість монет може бути збільшено, то і прогнозувати вартість через якийсь час складно", - говорить нумізмат.
Анонімні продавці золота
При цьому експерти стверджують, що безумовною перевагою операцій з монетами є відсутність контролю та оподаткування. "Всі операції з дорогоцінними металами, вартістю менше 50 тисяч гривень, можна провести без посвідчення особи", - говорить фахівець з банку "Хрещатик".
Крім того, будь-які операції з інвестиційними монетами не обкладаються ПДВ та митним збором при перетині кордону. "Це зробить українські інвестиційні монети конкурентоспроможними відносно монет іноземних валют з дорогоцінних металів не тільки на внутрішньому ринку, але і на зовнішньому", - повідомили в Нацбанку.
Як повідомляло "Дело", банкіри ініціюють створення гарантій за внесками в золоті.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас