В Казахстані проходять парламентські вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Казахстані проходять парламентські вибори

Казна та Політика
108
У Казахстані в неділю, 15 січня, почалися позачергові парламентські вибори. Жителям держави належить обрати депутатів Мажилісу - нижньої палати парламенту, а також масліхатів - місцевих представницьких органів влади, повідомляє ВВС.
Виборчі дільниці відкрилися у всіх регіонах країни о 07:00 за часом Астани (03:00 за київським часом).
Радник Президента Казахстану з політичних питань Єрмухамет Єртисбаєв заявив у п'ятницю на прес-конференції в Лондоні, що влада дасть відповідь на кровопролиття під час страйків нафтовиків в Жанаозені створенням "соціальної держави".
Він висловив упевненість, що "на парламентських виборах переконливу перемогу отримає правляча партія "Нур Отан", а відразу ж після голосування глава держави сформує новий уряд з урахуванням "фактора Жанаозена". Відзначимо, що "місту бунтівників" Конституційна рада Казахстану нещодавно заборонила голосувати на виборах, оскільки в Жанаозені все ще діє режим надзвичайного стану, проте Президент Нурсултан Назарбаєв наклав вето на це рішення.
У парламентських виборах беруть участь 7 партій - "Нур Отан" ("Світло Вітчизни"), "Ак жол" ("Світлий шлях"), Партія патріотів Казахстану, Комуністична народна партія (КНПК), "Аділет" ("Справедливість"), опозиційна Загальнонаціональна соціал-демократична партія партія (ОСДП) і "Ауил". При цьому графи "проти всіх" у виборчих бюлетенях не передбачено.
У виборчі списки внесені 9,2 млн осіб. Явка громадян на дільниці, відповідно до казахстанського законодавства, не має значення: вибори будуть вважатися такими, що відбулися, незалежно від того, скільки виборців візьме участь у голосуванні.
За виборами стежитимуть понад 1 тис. іноземних спостерігачів, представників 29 держав, а також міжнародних організацій - ОБСЄ, ПАРЄ, СНД і ШОС. Зазначимо, що цивільні активісти Казахстану раніше закликали опозиційні партії ігнорувати вибори і, таким чином, не легітимізувати їх. Деякі політики зняли свої кандидатури на знак протесту проти насильства при розгоні демонстрацій у Жанаозені.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас