"Газовий подарунок" від Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газовий подарунок" від Януковича

Енергетика
3790
Президент Віктор Янукович підписав закон України №4222-VI "Про внесення змін до закону України "Про теплопостачання" щодо використання технологічного мінімуму природного газу. Це дозволяє облгазам обмежувати в опалювальний період газопостачання теплокомуненерго до технологічного мінімуму в разі неплатежів.
Підписавши закон про внесення змін до закону України "Про теплопостачання" і дозволивши обмежувати в опалювальний період газопостачання ТКЕ, Віктор Янукович фактично власноруч обмежує постачання тепла в оселі українців. Також нова редакція закону запалює "зелене світло" перед Дмитром Фірташем, який зацікавлений у приватизації підприємств теплової енергетики.
У той же час, як і більшість вітчизняних законодавчих актів, зміни до закону України "Про теплопостачання" несуть в собі і плюси, і мінуси.
До істотних досягнень варто віднести визначення і юридичне закріплення "технологічного мінімуму споживання природного газу". Прийняття даного закону є прогресом у відносинах між постачальником газу ("Нафтогаз України" і "Газ України") і споживачами палива (ТКЕ). Практично все минуле десятиліття компанія "Газ України" добивалася введення і закріплення терміна "ліміти газу" або "технологічний мінімум газу". Саме у зв'язку з відсутністю терміну "ліміти газу" підприємства теплокомуненерго збільшували борги за газ, але продовжували необмежено споживати природний газ. Адже згідно із законом, підприємства ТКЕ були "недоторканними" під час опалювального сезону.
Під час кожного опалювального сезону "Газ України" вводив "ліміти" на споживання газу для боржників-теплокомуненерго, але це не мало належного результату, бо в законі банально не існувало такого терміну як "ліміти". Тепер варто очікувати посилення платіжної дисципліни ТКЕ і скорочення боргів за спожитий газ.
Але всі позитивні тенденції губляться на тлі значущої і найбільш болісної дії нової редакції закону "Про теплопостачання". Теплокомуненерго будуть змушені обмежувати поставки тепла населенню і знижувати до мінімуму температурний режим слідом за тим, як облгази будуть знижувати до "технологічного мінімуму" поставки газу ТКЕ.
Теплокомуненерго просто не буде вистачати мінімального обсягу газу для підтримання належного рівня тепла в квартирах і будинках. Тому, підписавши внесення змін до закону "Про теплопостачання", Віктор Янукович власними руками закручує вентиль тепла в будинках українців. При цьому населення оплачує понад 95% спожитого тепла, а основними боржниками є ТКЕ. Рівень розрахунків ТКЕ за газ за підсумками 2011 р. не перевищив 70%.
Другим суттєвим мінусом закону є те, що облгази отримали широке поле можливостей для тиску на теплокомуненерго. Як відомо, понад 2/3 облгазів України контролює власник газового трейдера RosUkrEnergo AG Дмитро Фірташ. Якщо врахувати, що сьогодні Фірташ проявляє активний інтерес до підприємств теплової енергетики, то облгази стануть "зброєю" для отримання контролю над ТКЕ. До того ж у переддень парламентських виборів облгази Фірташа зможуть тиснути на незговірливу місцеву владу, погрожуючи відключеннями комунальних підприємств ТКЕ.
Фактично на наших очах Віктор Янукович продовжує розраховуватися з Дмитром Фірташем активами енергетичної галузі України. У минулому році був прийнятий закон про списання облгазам боргів на суму понад 7 млрд. грн., покладено початок приватизації решти пакетів акцій облгазів, почалася підготовка до приватизації та концесії підприємств теплокомуненерго. Тож, підписавши внесення змін до закону України "Про теплопостачання", Віктор Янукович зробив черговий енергетичний подарунок Дмитру Фірташу.
Юрій Корольчук
За матеріалами:
Хвиля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас