Кремль: Росія не збирається передавати Україні закордонну власність СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кремль: Росія не збирається передавати Україні закордонну власність СРСР

1187
Управління справами президента Росії має намір домагатися від України врегулювання питання про закордонну власність колишнього СРСР.
Про це заявив керуючий справами президента Росії Володимир Кожин, передає Інтерфакс.
"Проблеми щодо власності залишилися тільки з Україною, і вони стосуються близько 10 країн, у тому числі, Австрії та Японії. Ми з українськими партнерами перебуваємо у фазі мовчазного протистояння. Угоди з Україною з цього питання немає", - сказав Кожин.
За його словами, спільно з МЗС Росії ведеться активна юридична робота щодо процесу перереєстрації власності колишнього СРСР на РФ.
Відповідаючи на запитання: чи не пропонувалася Україні грошова компенсація за об'єкти, на які вона претендує, Кожин заявив: "Не пропонували і не збираємося. Чому ми щось повинні давати?"
Нагадаємо, в 1992 році колишні радянські республіки підписали угоду про так званий "нульовий варіант". Відповідно до цього документа, Росія зобов'язалася заплатити борги Радянського Союзу, які складали 96,8 млрд. доларів, в обмін на відмову решти республік від прав на закордонну власність колишнього СРСР.
Проте в 1993 році Україна, частка якої в боргах колишнього СРСР становила 16,91%, тобто близько 16,5 млрд. доларів, вийшла з угоди. Свої претензії вона оформила списком, що включав нерухомість в 28 країнах, і в 1994 році направила цей список російському уряду. У той же час, Україна спробувала через Вищий суд Лондона домогтися передачі їй будівлі торгового представництва Росії у Великобританії.
Напередодні прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, який оголосив про своє рішення балотуватися на пост президента РФ, нещодавно виклав перспективи створення на пострадянському просторі Євразійського союзу. На Заході ці плани назвали "спробою відродження СРСР".
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас