Експерт: у Литві катастрофічно швидко ростуть витрати бюджету на обслуговування держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: у Литві катастрофічно швидко ростуть витрати бюджету на обслуговування держборгу

Казна та Політика
158
Колишній міністр фінансів Литви Альгірдас Буткявічюс стурбований швидким зростанням витрат бюджету країни на обслуговування її держборгу. Про це він заявив ІА REGNUM.
"Видаткова частина бюджету Литви, призначена для обслуговування державного боргу, зростає так швидко, що уряд змушений економити на всьому", - зазначив він.
За даними Буткявічюса, на обслуговування зовнішніх фінансових запозичень уряд Литви витратить в 2012 році більше 2,1 млрд літів (1 долар - 2,49 літу. - прим. ред.).
"Ця частина бюджету зростає зі страшною швидкістю. Якщо в 2008 році Литва виділила на обслуговування держборгу 800 мільйонів літів, то в 2009-му - 1,3 мільярда, в 2010-му - 1,7 мільярда, а в 2011-му - 2 мільярди літів", - повідомив екс-глава Мінфіну.
За найоптимістичнішими прогнозами, борг Литви в кінці поточного року складе більше 40% бюджету. "Такі цифри не можуть не насторожувати інвесторів, у тому числі і внутрішніх", - підкреслює Буткявічюс.
Він стверджує, що запозичення коштів на зовнішніх або внутрішніх фінансових ринках - нормальна практика. Головна біда Литви - "невміння раціонально використовувати запозичені ресурси. В першу чергу вони зобов'язані потрапляти в реальні сектори економіки та сприяти її розвитку".
"Фінансовій політиці Литви не вистачає прозорості. Навіть від депутатів парламенту Мінфін приховує, де і під який відсоток взяті кредити. Практично не вивчаються можливості короткострокових запозичень коштів на внутрішньому ринку. Відсутні плани випуску облігацій держпозик", - констатував Буткявічюс.
"Якщо Литва буде позичати гроші з такою ж швидкістю і під такі ж відсотки, то через п'ять років тільки на обслуговування кредитів Литві доведеться витрачати приблизно 5 мільярдів літів - шосту або сьому частину бюджету", - попереджає він.
Раніше прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс назвав обговорюваний у парламенті бюджет країни на 2012 рік "економним" і зізнався, що пишається, що уряду вдалося уникнути нових податків.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас