Fitch Ratings прогнозує зростання економіки Росії до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch Ratings прогнозує зростання економіки Росії до кінця року

Казна та Політика
116
Агентство Fitch визнало, що очікує на дефолт Греції. Також потенційно проблемними країнами в Єврозоні експерти називають Португалію та Ірландію. Про це, а також про свій погляд на російську економіку в інтерв'ю каналу "Росія-24" розповів старший директор Fitch Ratings Едвард Паркер.
"Ми вважаємо, що Греція стала неплатоспроможною. І зараз стоїть питання, коли вона стане банкрутом. Але ми не очікуємо, що Греція залишить зону євро. Це буде коштувати дорого для цієї країни і призведе до колапсу банківської системи і серйозного падіння рівня життя, і ніяк не допоможе уникнути суверенного дефолту", - заявив Паркер.
На його думку, Греція не залишить зону євро, що призведе до збільшення тиску в інших ослаблених країнах Єврозони, і тоді "ми очікуємо на банкрутство і втечу капіталу зі слабких країн". Як уточнив Едвард Паркер, зараз європейські політики намагаються уникнути такої ситуації, є правові підстави, щоб виключити Грецію з Єврозони. Але якщо таке станеться, то це буде популістським та ірраціональним кроком з боку грецької влади, зазначив експерт.
"Якщо говорити про інші слабкі економіки Єврозони, то це Португалія та Ірландія. Однак у цих державах вже реалізуються фінансові програми МВФ і ЄС. В обох випадках можна говорити про серйозні заходи, яких вживають для зменшення дефіциту бюджету та збільшення темпів зростання. Ми вважаємо, що в цих країнах можлива стабілізація зовнішнього боргу", - підкреслив старший директор Fitch Ratings.
Що стосується російської економіки, то її найболючіше місце, за оцінкою агентства Fitch, - це ціни на нафту. "Оскільки поточні високі ціни на нафту є певною подушкою безпеки, цього року очікується зростання російської економіки приблизно на 4,2%. Додатковим плюсом стане також більш високий урожай цього року і високий рівень споживання", - пояснив експерт.
Проте потім відбудеться невелике зниження зростання, констатував Едвард Паркер. У 2012-2013 роках воно буде на рівні 3,5% в результаті ослаблення світової економіки. При цьому старший директор Fitch Ratings закликав не виключати сценарій обвалення цін на нафту.
"Ми не очікуємо на радикальне зниження цін як в 2008 році, навіть якщо світ накриє друга хвиля кризи. Але враховуючи нестабільну ситуацію, ми не повинні виключати повністю сценарій сильного зниження. У Росії високий дефіцит ненафтового сектору бюджету. На нього припадає близько 11 % ВВП. І можна легко уявити, що буде в результаті колапсу цін на нафту - російський бюджет буде значно ослаблений", - попередив Едвард Паркер.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас