Папандреу: Греція зможе подолати боргову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папандреу: Греція зможе подолати боргову кризу

Казна та Політика
440
Греція має потенціал і зможе подолати боргову кризу. Таку заяву зробив сьогодні прем'єр-міністр країни Георгіос Папандреу на промисловому форумі в Берліні, де політик представляв програму структурних реформ, що проводяться Грецією в рамках скорочення бюджетного дефіциту в обмін на отримання допомоги від міжнародних кредиторів. Як зазначив Папандреу, Афіни позичають, але "все повернуть", передає Associated Press.
"Я можу гарантувати, що Греція готова виконувати взяті на себе зобов'язання. Я обіцяю, що Греція незабаром повернеться до економічного зростання і процвітання, подолавши період болю", - заявив Папандреу. Він також висловив упевненість, що народ Греції зможе подолати труднощі, пов'язані з програмою жорсткої економії, незважаючи на всю болісність обстановки.
Пізніше сьогодні Папандреу зустрінеться з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, щоб обговорити низку питань, пов'язаних з програмою виходу країни з кризи.
Сьогодні повідомлялося, що "трійка" міжнародних кредиторів (Євросоюз, Європейський центробанк і Міжнародний валютний фонд) може продовжити роботу в Афінах 28 вересня 2011 р. Про це повідомив один з представників групи інспекторів, які контролюють процес виконання Афінами взятих на себе зобов'язань в рамках програми скорочення бюджетного дефіциту країни. За підсумками перевірки "трійка" прийме рішення про виділення чергового траншу кредиту.
Нагадаємо, що інспектори перервали свою роботу в Греції, пославшись на те, що місцева влада не виконує програму скорочення витрат відповідно до вимог міжнародних кредиторів та взятими на себе зобов'язаннями, а тому консультації з питання виділення Греції чергового траншу кредиту будуть "заморожені". Після цього грецька влада повідомила про введення додаткових заходів жорсткої економії.
Вчора повідомлялося, що був погоджений початковий проект масштабного плану подолання боргової кризи в зоні євро. За неофіційною інформацією, МВФ вдалося, по-перше, узгодити час затвердження плану порятунку, а по-друге, визначити його основні параметри. За даними поінформованих джерел, заходи з виведення єврозони з кризи можуть бути формалізовані на засіданні ради ЄС у Брюсселі наприкінці жовтня цього року, а потім - під час саміту "великої двадцятки" в Каннах, призначеного на початок листопада.
При цьому сам план порятунку європейської економіки включає серед іншого списання 50% суверенного боргу Греції, а також значне збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), який зараз становить 440 млрд євро, але може досягти близько 2 трлн.
21 вересня грецький парламент схвалив розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).
25 вересня міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос на зустрічі членів МВФ у Вашингтоні заявив, що влада Греції зробить все від неї залежне, щоб утриматися в єврозоні та уникнути дефолту.
Як відзначав колишній член правління і ради керуючих ЄЦБ Юрген Штарк, Греція отримає новий кредитний транш, тільки якщо зможе виконати всі умови кредиторів.
У свою чергу, міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн вважає, що Світовий банк (СБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) так і не виробили план на випадок дефолту Греції. На думку Осборна, кроки з вирішення проблем світової економіки були зроблені, і весь світ готовий допомагати єврозоні. Однак ніхто не вніс пропозицій на випадок, якщо Греція не зможе заплатити за боргами.
Нагадаємо, міністри фінансів і глави центральних банків країн, що входять до Міжнародного валютного фонду (МВФ), заявили, що країни єврозони і МВФ зроблять все, щоб подолати боргову кризу й забезпечити фінансову стабільність в зоні євро загалом. У той же час глава МВФ Крістін Лагард вважає, що грошей фонду не вистачить на вирішення проблем, які можуть виникнути через кризу.
Щоб врятувати країну від банкрутства в 2010 р. ЄС і МВФ виділили Афінам кредитний транш розміром в 110 млрд євро, вимагаючи у відповідь проведення структурних реформ і впровадження пакета заходів жорсткої економії. Проте в даний час кредитори незадоволені фінансовими результатами Греції, чий держборг перевищує 160% від обсягу ВВП, і тому сумніваються в доцільності видачі додаткового траншу в 109 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас