Куїссон: ЄС сподівається підписати угоду про ЗВТ з Україною до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куїссон: ЄС сподівається підписати угоду про ЗВТ з Україною до кінця року

Казна та Політика
438
Євросоюз сподівається підписати торгову угоду з Україною до кінця року, незважаючи на побоювання з приводу енергетичної політики, сільського господарства та корупції. Про це заявив керівник підрозділу генерального департаменту з питань торгівлі Європейської комісії Філіп Куїссон, передає Reuters.
"Ми повинні бути готові укласти угоду (з Україною) в грудні", - заявив Куїссон.
Також він зазначив, що переговори про зону вільної торгівлі з Грузією можуть початися в найближчі кілька місяців.
Учора міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявив, що Україна досягла позитивних результатів у переговорному процесі з аграрних питань зони вільної торгівлі з Євросоюзом. "Повернулася наша делегація на чолі з прем'єр-міністром з переговорів з ЄС про зону вільної торгівлі, і в аграрному секторі ми досягли досить позитивних результатів. Нам практично за всіма видами продукції збільшили квоти в 2-3 рази, навіть в 3-4. Ми за перше півріччя за весь час існування незалежної держави України досягли позитивного балансу з імпорту-експорту сільськогосподарської продукції з Європейським союзом", - заявив Присяжнюк. За його словами, таким чином, для України відкривається європейський ринок, і уряд буде активно працювати в цьому напрямку.
Двома днями раніше перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв висловив впевненість, що "остаточна крапка" в переговорах Києва і Брюсселя щодо угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі, буде поставлена ​​в ході саміту Україна- ЄС. Саміт запланований на 15 грудня 2011 р. Про такі ж терміни заявив посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот, зазначивши, що є зв'язок між підписанням угод з ЄС і процесом над екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.
Раніше комісар Європейського союзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле відзначив, що ЄС пропонує Україні не звичайний договір про ЗВТ, а створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Водночас він заявив, що навіть підписання договору про асоціацію не гарантує Україні членства в ЄС.
Раніше перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв повідомив, що Україна має намір до середини грудня підготувати і подати основні документи про асоційоване членство та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.
Водночас Штефан Фюле сказав, що Україна і Європейський Союз досягли значного прогресу в переговорах.
Нагадаємо, раніше прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров повідомив, що угоди з Євросоюзом про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) будуть підписані до кінця року.
Того ж дня урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявив, що ключові моменти щодо Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС можуть узгодити вже до кінця наступного тижня. Глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра у відповідь на це повідомив, що про конкретний термін підписання угоди про ЗВТ говорити поки рано.
Україна та ЄС розпочали переговори про створення зони вільної торгівлі 18 лютого 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас