Європа обурилася у справі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа обурилася у справі

Енергетика
2227
16-17 вересня в Ялті відбулась щорічна зустріч Yalta European Strategy (YES). Її головними подіями стали переговори президента Віктора Януковича і європейських політиків, присвячені кримінальному переслідуванню екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Київ погодиться на повну реабілітацію пані Тимошенко, вважають у Брюсселі. Проте Євросоюз готується і до "плану Б", за якого процес зближення з Україною може бути повністю зупинено.
Тема VIII зустрічі YES була заявлена ​​як "Загальні виклики і спільне майбутнє України та світу", проте від цієї тематики довелося відступити. У Лівадійському палаці, де традиційно відбуваються саміти YES, "світ" виявився представлений лише західною його частиною. Російські учасники відмовилися від приїзду. "Вони в останній момент повідомили, що не прибудуть, - поділився з "Ъ" засновник YES Віктор Пінчук. - Росіяни дуже добре відчувають настрої керівництва. І коли нагорі між Україною і Росією почалося таке (тут пан Пінчук продемонстрував кулаки, що зіштовхуються, - ред.), скасували візити".
З Брюсселя до Ялти на три дні приїхав комісар ЄС з питань розширення та східної політики сусідства Штефан Фюле. Його перші неофіційні зустрічі показали, що пан Фюле налаштований на безпрецедентно жорстку критику Києва у зв'язку з ходом процесу у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко. "Комісар дав зрозуміти, що, якщо Тимошенко отримає термін, переговори з Україною припиняться. Можливо, навіть буде скасовано грудневий саміт", - розповів один з представників неурядових організацій, з яким єврокомісар зустрівся в четвер увечері. "Кажуть про сім років (гаданий тюремний термін для Юлії Тимошенко. - ред.)? О`кей, значить, ви будете сім років чекати на угоду про асоціацію", - процитував пана Фюле інший учасник зустрічі.
Президент Віктор Янукович прибув до Ялти в п'ятницю вранці і з листа прочитав учасникам форуму промову, яка не містила новин, але була приємною європейським гостям. Глава держави вкотре заявив, що вважає Європейський союз стратегічним вибором України і не має наміру сприяти інтеграції країни до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі. Пан Янукович був готовий і до питання із зали депутата Європарламенту Маріо Девіда, який поцікавився, чому влада переслідує Юлію Тимошенко. "Це питання для нас теж дуже болючие ми поділяємо ваш біль", - відповів глава держави і нагадав про те, що влада розробила новий Кримінально-процесуальний кодекс.
Цей епізод викликав дипломатичний скандал, врегулювання якого потребувало чималих сил учасників форуму як з української, так і з європейської сторони. Як виявилося, в синхронному перекладі англійською "Кримінально-процесуальний кодекс" (КПК, визначає порядок ведення процесу в суді) перетворився на "Кримінальний кодекс" (КК, визначає покарання за різні злочини). "Наші перекладачі тут ні до чого. Слова Януковича перекладав його "синхроніст", а наших хлопців на цей час відсторонили від роботи", - розповів "Ъ" представник YES.
Відразу після виступу на форумі Віктор Янукович попрямував на переговори зі Штефаном Фюле. Щоб посилити тиск на Україну, єврокомісар прийшов на зустріч не один, а в супроводі міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта (в одній зі своїх статей він висловив думку, що справа Тимошенко схожа на "політично спрямовану спробу Януковича та його прихильників позбутися сильного суперника напередодні виборів") і депутата Європарламенту Ельмара Брока, що співчуває екс-прем'єру (раніше заявляв, що процес над Юлією Тимошенко "політичний", і називав його "шоу"). Як пізніше розповів журналістам пан Фюле, цей формат повинен був продемонструвати єдину позицію трьох гілок європейської влади - Єврокомісії, Європарламенту і Ради ЄС. Зустріч, на яку було відведено 45 хв., тривала рівно втричі довше. По її завершенні український президент і представники Євросоюзу виглядали однаково втомленими і незадоволеними. Віктор Янукович отримав від Штефана Фюле безпрецедентно жорсткі сигнали, а європейці так і не добилися від свого співрозмовника гарантій того, що він виконає вимоги Брюсселя і звільнить екс-прем'єра. "Було б надто оптимістично говорити, що ми впевнені в успіху", - зізнався "Ъ" пан Більдт.
Учасникам переговорів не сподобалося те, що, на їхню думку, глава держави був з ними не до кінця чесним. "Він (Віктор Янукович .- ред.) повідомив нам, що давно передав до Венеційської комісії законопроект, в якому декриміналізуються дії Тимошенко. Вже потім ми з'ясували, що у Венеційській комісії про це нічого не знають", - розповів один з учасників переговорів. Нещирою європейці визнали і заяву Віктора Януковича про те, що стаття КК, за якою звинувачують Юлію Тимошенко, - "зловживання службовим становищем" - залишилася Україні у спадок від радянських часів, хоча насправді розділ про посадові злочини був повністю переписаний у редакції кодексу від 2001 року.
З'ясування стосунків представників Брюсселя і адміністрації президента тривало до пізнього вечора п'ятниці. Втім, від офіційних протестів європейці утрималися. "О`кей, навіть якщо цей закон (КК, - ред.) був прийнятий тільки 10 років тому, для нас важливо, щоб Янукович його позбувся. Я знаю, що повинно бути зроблено, і для мене не так важливо, як це буде зроблено", - пояснив Карл Більдт. "Якщо Тимошенко залишиться у в'язниці, взаємини між Україною і ЄС навряд чи будуть такими ж, як раніше. Колишньому прем'єру повинна бути надана можливість знову пройти випробування виборами", - роз'яснив вимоги ЄС Штефан Фюле.
У Ялті стали також відомі подробиці того, які дипломатичні важелі Брюссель збирається задіяти для тиску на Україну. Досі представники Єврокомісії заявляли, що за будь-яких умов намір завершити і парафувати договір про асоціацію між Україною та ЄС, після чого документ потрібно перекласти 27 мовами країн Євросоюзу і підписати. Труднощі очікувалися на наступному етапі, при ратифікації, а проте економічна частина угоди, яка регулює зону вільної торгівлі (ЗВТ), повинна була почати діяти незалежно від протестів національних парламентів. Як розповів "Ъ" високопоставлений представник ЄС, у разі звинувачувального вироку у справі Тимошенко Брюссель готується заблокувати також підписання interim agreement - документа, який повинен ввести в дію ЗВТ між Україною та ЄС. Втім, остаточне рішення про це поки не ухвалено.
Не очікують на такий варіант розвитку подій і в МЗС - українські дипломати вважають, що загроза зриву переговорів про асоціацію невелика. "У мене немає побоювань з приводу парафування, підписання та ратифікації навіть - угода буде, і її ратифікують, я не сумніваюся. У мене побоювання щодо імплементації запланованих у ній реформ", - заявив, виступаючи на форумі, заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін. Він закликав Європу припинити економити кошти на проведенні структурних реформ, які Україна зобов'язалася здійснити в рамках зближення з ЄС: "Ми повинні мати доступ до тих же інструментів, що й країни, що готуються до членства. Повинно йтися якщо не про таке ж, то про порівнянне фінансування".
Тим часом форум продемонстрував, що для зближення з ЄС Україні необхідно не тільки здійснювати реформи, а й підвищити рівень розуміння процесу євроінтеграції українською владою. Так, справжній фурор справив виступ першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, який відповідає в уряді за європейську інтеграцію. "Ми будемо виходити з ініціативою про створення в парламенті комітету з європейської інтеграції. Він був колись, але потім його чомусь ліквідували", - повідомив пан Клюєв. Присутні в залі депутати спробували заперечити, що комітет з питань євроінтеграції, очолюваний Борисом Тарасюком, існує і сьогодні, але віце-прем'єр впевнено заявив: "Ні, там, в парламенті, комісія є, а ми зробимо комітет". З'ясувати, про що говорив перший віце-прем'єр, журналістам в Ялті так і не вдалося.
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас