Азаров: Україна може законсервувати частину ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україна може законсервувати частину ГТС

Енергетика
697
Україна може законсервувати частину газотранспортної системи (ГТС), заявив прем'єр-міністр країни Микола Азаров на міжнародному форумі в Ялті.
За його словами, Україна несе великі витрати на обслуговування газопроводу при тому, що він не використовується на повну потужність. "Потужності української ГТС - 150 млрд куб. м газу на рік - три труби по 50 млрд куб. м, а прокачується близько 80 млрд куб. м", - уточнив він.
Нагадаємо, напередодні в рамках форуму президент України Віктор Янукович запропонував модернізувати українську ГТС без будівництва "Південного потоку". За його словами, мова йде фактично про будівництво "Південного потоку" по суші, по українській території.
Нагадаємо, три дні тому прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко заявляв про можливий демонтаж частини ГТС при невеликому відсотку її завантаженні.
Зазначимо, транзит газу в країни Західної Європи за 8 місяців 2011 р. виріс на 13,76% - до 70 млрд 43 млн куб. м. Всього транспортування газу по території України в січні-серпні склав 71 млрд 978,51 млн куб. м, що на 13,24% перевищує показник 2010 р.
6 вересня російський "Газпром" почав заповнювати газом першу чергу трубопроводу "Північний потік". Будівництво цього газопроводу закінчили на початку травня, комерційні поставки, як очікується, почнуться в жовтні-листопаді.
Через кілька днів міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що з запуском першої гілки газопроводу "Північний потік" обсяги транспортування газу і виручка компанії НАК "Нафтогаз України" знизяться приблизно на 20%, починаючи з 2012 р., що негативно позначиться на її фінансових показниках.
Що стосується заповнення підземних сховищ газу, то в кінці червня в ПСГ НАК "Нафтогаз України" було накопичено 24 млрд куб. м газу. Як повідомляли джерела в Міненерговугілля цього достатньо для того, щоб пройти опалювальний сезон.
В червні Президент України Віктор Янукович запрошував Словаччину брати участь в модернізації української газотранспортної системи. Раніше Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров заявляв, що не бачить перешкод для участі "Газпрому" в модернізації ГТС України. Азаров додав, що модернізація газотранспортної системи коштує "не таких великих грошей". "За оцінками наших фахівців, вона коливається від 1,5-2 млрд євро", - сказав Азаров. Він також зазначив, що транзит газу через ГТС України може бути значно вигіднішим, ніж прокачування газу через "Північний потік" чи "Південний потік".
Зазначимо, що 26 червня екс-прем'єр-міністр, лідер партії "Батьквіщіна" Юлія Тимошенко під час судового засідання по кримінальній справі про підписання Тимошенко газових контрактів у Печерському райсуді м. Києва, заявила, що вартість газотранспортної системи України складає 150 млрд дол.
1 червня ц.р. в ході зустрічі перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв та член Європейської Комісії з питань енергетики Гюнтер Оттінгер обговорили процес підготовки до практичної реалізації проектів з модернізації української газотранспортної системи (ГТС). Оттінгер підтвердив, що модернізація українських трубопроводів залишається пріоритетом для ЄС, враховуючи, зокрема, те, що модернізація існуючої ГТС є економічно вигіднішою, ніж будівництво нової інфраструктури.
Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозував, що Україна отримає перші кредитні кошти для модернізації ГТС в кінці 2011 р.
У грудні 2010 р. "Укртрансгаз" повідомив, що Україна почала модернізувати ГТС власними силами. У 2011 р. в оновлення планується вкласти 3,1 млрд грн. З них 1,22 млрд грн піде на модернізацію магістральних газопроводів і станцій, ще 1,5 млрд грн - на реконструкцію компресорних станцій і 200 млн грн - на модернізацію підземних газосховищ (ПСГ).
23 березня 2009 в Брюсселі Україна підписала спільну декларацію з ЄС з питань модернізації української ГТС. Тоді мова йшла про виділення Євросоюзом кредиту в розмірі близько 2,5 млрд дол на ці цілі. Однак при цьому Єврокомісія зажадала, щоб Україна реформувала організаційну структуру НАК "Нафтогаз України" та її дочірніх компаній, привівши її у відповідність до норм європейського законодавства. Зокрема, вимоги ЄК включали відділення "Укртрансгазу" від НАК "Нафтогаз України".
Газотранспортна система України включає 37,5 тис. км газопроводів, 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу із загальним активним обсягом газу 32 млрд куб. м. Пропускна спроможність системи на вході - 288 млрд куб. м газу на рік, на виході - 175 млрд куб. м, у тому числі в країни Євросоюзу - 141 млрд куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас