Україна не буде вести переговори про реструктуризацію боргу МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не буде вести переговори про реструктуризацію боргу МВФ

Казна та Політика
575
Україна не буде вести переговори про реструктуризацію боргу МВФ. Про це виданню заявив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, передає кореспондент РБК-Україна.
Клюєв додав, що фінансова ситуація України дозволяє країні виплатити кредити за першу кредитну лінію stand by МВФ і без реструктуризації цього боргу.
"У нинішньому році ми маємо найбільше боргове навантаження, однак виконуємо його і виплачуємо всі кредити вчасно. Тому я думаю, що і в наступному році ми зможемо погасити заборгованість перед МВФ, не вдаючись до реструктуризації", - заявив Клюєв.
Нагадаємо, Україна в 2012 році почне виплати фонду за кредитом stand by. Зокрема, в наступному році потрібно виплатити близько 3,5 млрд дол.
Відзначимо, 12 вересня ц.р. радник Президента України Роман Шпек заявив, що Україна отримає наступний транш МВФ в лютому 2012 р. "Спираючись на свій багаторічний досвід співпраці з МВФ, можу сказати, що наступний транш надійде в лютому, після того як вони побачать реальний бюджет на наступний рік, реальне виконання дефіциту бюджету. Реальне, а не задеклароване (виконання дефіциту бюджету за минулий рік). І це не проблема, тому що чергові платежі перед МВФ десь в кінці лютого 2012 р.", - заявив Шпек.
Нагадаємо, МВФ переніс візит своїх експертів до України на кінець жовтня 2011 р. Фахівці мали надати Раді директорів фонду висновок про виділення чергового траншу кредиту за програмою stand-by.
При сприятливому збігу обставин наша країна мала до кінця року отримати ще 2 траншу за 1,5 млрд дол.
9 вересня Президент України Віктор Янукович підписав закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".
Відзначимо, прийняття пенсійної реформи є однією з вимог МВФ для продовження реалізації програми stand by на суму близько 16 млрд дол., яка була схвалена 29 липня 2010 р. Через те, що Україна нічого не зробила для її проведення, нашою країною в березні-квітні 2011 р. не був отриманий третій транш кредиту в розмірі 1,5 млрд дол.
Раніше глава НБУ Сергій Арбузов повідомив, що Кабінет міністрів України виконав практично всі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ. Арбузов зазначив, що цей захід, який необхідний для поліпшення фінансового стану НАК "Нафтогаз України" і зниження дефіциту бюджету в цілому, можна було б поступово і поетапно реалізувати, забезпечивши необхідні компенсаційні заходи для найменш забезпечених верств населення.
26 серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україні на сьогоднішній день не потрібен черговий транш МВФ.
Нова програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол. під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Для отримання другого траншу кредиту Україна має виконати низку умов, серед яких - пенсійна реформа і підвищення ціни на газ для населення. Рішення про виділення другого траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол. рада директорів МВФ прийняла 22 грудня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас