Газ замінять інноваціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ замінять інноваціями

Енергетика
885
Вчора на засіданні уряду Микола Азаров підтвердив прихильність Кабміну ідеї скорочення споживання дорогих енергоресурсів. Тому, за словами прем'єра, "всі можливі засоби і в бюджеті на 2012 р., і в перспективі до 2014 р." спрямовуватимуться на фінансування програм енергозбереження та енергоефективності. "Подорожчання газу - це подорожчання для наших людей хліба, продуктів харчування та житлово-комунальних послуг, тому ми так наполегливо домагаємося справедливого перегляду газового контракту з Росією", - зазначив Микола Азаров.
Але поки переговори з РФ про підписання нових умов газового співробітництва, які тривають з весни минулого року, не призвели до результатів, яких добивається Київ. У Кремлі і "Газпромі" як і раніше наполягають, що домовленості, підписані взимку 2009 р., повинні діяти. А знизити вартість газу для України там вважають можливим тільки при виконанні певних умов: або злиття активів НАК "Нафтогаз України" з "Газпромом", або отримання "Газпромом" контролю над українською газотранспортною системою, або відмови України від поглиблення інтеграції з ЄС та приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Але жоден з цих варіантів не влаштовує нинішню українську владу, яка прагне зменшити залежність вітчизняної економіки від російських енергоресурсів і вже в 2012 р. значно знизити імпорт газу до 27 млрд. куб. м з нинішніх 40 млрд. куб. м. А в найближчі чотири роки, як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, Україна планує скоротити закупівлі у "Газпрому" більш ніж утричі.
Щоб такі плани були реалізовані, на думку експертів, уряду також необхідно відмовитися від фінансування газифікації регіонів. "Щорічно в Україні на газифікацію виділяється близько 1,5 млрд. грн. Однак за ці кошти можна було б забезпечити теплом значно більшу кількість населення, використовуючи місцеві альтернативні види палива", - вважає Іван Надєїн, голова Комітету енергонезалежності України. За його словами, газифікація в Україні вже давно стала політичною технологією, яка допомагає виграти вибори. "Але, якщо реально, а не на словах, Україна хоче скоротити споживання газу найближчими роками, радянський атавізм у вигляді тотальної газифікації повинен залишитися в минулому", - зазначив експерт. При цьому, за його даними, потенціал України у відновлюваній енергетиці складає 98 млн. т умовного палива, а фактично використовується тільки 1% від цього обсягу.
Можна очікувати, що найближчими роками ситуація з використанням потенціалу альтернативної енергетики в Україні поліпшиться. Вчора на засіданні Кабміну був схвалений проект Держпрограми економічного і соціального розвитку України на 2012 р. і основні напрямки розвитку на 2013-2014 рр. Серед пріоритетних завдань, зафіксованих у документі, - впровадження енергоефективних технологій і розширення використання альтернативних видів палива в реальному секторі економіки та домогосподарствах. У рамках відповідної державної цільової програми на реалізацію інвестиційних та інноваційних проектів з енергозбереження в 2012 р. передбачається залучити близько 19,5 млрд. грн. позабюджетних коштів. Таким чином в уряді сподіваються домогтися не менше 4% скорочення обсягу технологічних витрат і невиробничих втрат енергоресурсів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас