Від "Великої сімки" чекають монетарного пом'якшення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від "Великої сімки" чекають монетарного пом'якшення

Казна та Політика
447
Сьогодні, 9 вересня, в Марселі зберуться міністри фінансів країн "Великої сімки".
Одним з головних мотивів зустрічі є гостра необхідність в заходах щодо реанімації економічного підйому. Крім того, світовій економіці потрібно впоратися з кризою довіри, найглибшою з часів кредитного шоку 2007-2009 років.
Господиня саміту Франція виступає за скоординовані заходи у відповідь з боку "Великої сімки", пише Reuters. Проте істотні відмінності в економічній ситуації в США, Великобританії і державах єврозони означають, що єдине рішення для всіх в даних умовах виробити дуже непросто і навіть неможливо.
За підсумками переговорів не буде підсумкового комюніке, що, на думку міністра фінансів Франції Франсуа Баруана, дозволяє розраховувати на більш вільний формат обговорень. В інтерв'ю Le Figaro він заявив, що кожна країна "сімки" повинна приймати економічні заходи по своїй економічній ситуації.
"Що стосується вибору напрямку між стимулюючими заходами і консолідацією бюджету, деякі тут виступають за однакову позицію, але я, зі свого боку, дотримуюся того, що потрібно шукати найбільш відповідні рішення відповідно до ситуації в кожній з країн", - наводить Reuters коментар Баруана. Хмари над світовою економікою згущуються. Владу й регуляторів непокоїть млявий підйом, який до того ж не сприяє вирішенню гострих боргових проблем. Нещодавно інвестбанк Morgan Stanley знизив глобальні прогнози зростання на 2011 і 2012 роки. Аналітики вважають, що США і єврозона знаходяться в "небезпечній близькості до рецесії".
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) заявила про необхідність "серйозних сигналів" з боку "сімки" і закликала центробанки зберігати низькі відсоткові ставки і, можливо, розглядати інші варіанти монетарного пом'якшення. Експерти ОЕСР кажуть, що, незважаючи на тяжку ситуацію в держфінансах багатьох країн, яка не дозволяє підтримувати зростання бюджетно-податковими інструментами, країни з більш благополучним бюджетом повинні розглянути можливість додаткового стимулювання, якщо спад буде затяжним.
У четвер ЄЦБ і Банк Англії за підсумками планових засідань зберегли відсоткові ставки незмінними, що стало черговим свідченням проблем в економіці Європи. Жоден з центробанків не дав сигналів про можливі зміни політики в найближчому майбутньому.
Глава ФРС, американського центробанку, Бен Бернанке пообіцяв, що центробанк зробить все можливе, щоб підтримати зростання і знизити безробіття. Втім, він не запропонував конкретних заходів і відклав обговорення подальших дій, спрямованих на відновлення зростання економіки, на кінець вересня. "Очевидно, що відновлення після спаду йде не так впевнено, як ми сподівалися", - заявив Бернанке.
Якщо в Європі влада схиляється до планів бюджетної економії, лідери США скоріше підтримують позицію МВФ, говорячи про необхідність бюджетного стимулювання. Президент США Барак Обама у четвер представив Конгресу свій план боротьби з безробіттям і стимулювання економіки загальним обсягом 447 млрд доларів. Програма передбачає скорочення податкового навантаження на малий бізнес, що дозволить вдосконалювати виробництво, підвищувати зарплати і наймати новий персонал.
У четвер у статті для The Financial Times міністр фінансів США Тімоті Гайтнер написав, що повторний раунд масового стимулювання, як в 2009 році, неможливий, та й проблеми сьогодні інші. Однак, на його думку, потрібно в обов'язковому порядку стимулювати економічне зростання і йти на рішучі дії в умовах погіршення прогнозів світового підйому.
Аналітики Morgan Stanley припускають, що центробанки можуть оголосити про скоординовані заходи монетарного стимулювання. В аналітичній записці вони підкреслили, що найбільш ефективним було б пом'якшення бюджетно-податкової політики, але оскільки державні фінанси перебувають у дуже тяжкому становищі, навантаження падає швидше на центробанки.
На думку експертів Morgan Stanley, рішення про монетарне пом'якшення можна очікувати вже в ці вихідні на зустрічі "Великої сімки" - воно може стати частиною скоординованих заходів, подібно до того, як було в 2008 році, коли сім центробанків у період кризи, що сталася після банкрутства банку Lehman Brothers, знизили відсоткові ставки.
На думку джерела в Брюсселі, "сімка", швидше за все, домовиться про продовження курсу стимулюючої грошово-кредитної політики, сповільнення заходів бюджетної консолідації в країнах, де це можливо, і проведення структурних реформ, пише Reuters.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас