Рада має намір різко збільшити акцизи на сигарети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада має намір різко збільшити акцизи на сигарети

Казна та Політика
1028
У Верховній раді зареєстровано законопроект про підвищення ставок акцизного податку з 20 до 30% на сигарети без фільтра та інші тютюнові вироби. Передбачається, що в результаті схвалення документа середня ціна пачки сигарет з фільтром виросте до 9,7 гривні, пише "Комерсант-Україна".
За задумом його авторів це допоможе знизити рівень споживання тютюну в Україні на 1,5%. Ініціативу підтримали у Всесвітній організації охорони здоров'я, заявивши, що Україна повинна прагнути до ціни від 5 до 10 євро за пачку сигарет, щоб витрати стали відчутними для курців. Учасники ринку заявляють, що в Україні акцизи на тютюн і без того найвищі в СНД.
Законопроект, що передбачає підвищити ставки акцизного податку на сигарети без фільтра та інші тютюнові вироби, у Верховній Раді зареєстрував народний депутат В'ячеслав Кириленко ("Наша Україна-Народна самооборона"). Документом пропонується підвищити адвалорну складову акцизної ставки на сигарети без фільтру з нинішніх 20% до 30%, а специфічну складову збору - з 43,03 гривні до 80 гривень за тисячу сигарет.
На сигарети з фільтром адвалорну ставку пропонується підвищити з 25% до 30%, а специфічну складову - з 96,21 гривні до 120 гривень за тисячу сигарет. "У разі схвалення законопроекту середня номінальна ціна сигарет з фільтром зросте з 8,3 гривні до 9,7 гривні за пачку, сигарет без фільтру - з 3,8 гривні до 5,6 гривні за пачку", - говориться в пояснювальній записці. Кириленко прогнозує, що після схвалення законопроекту доходи бюджету від акцизного збору на тютюнові вироби зростуть до 18 мільярдів гривень, а рівень споживання тютюну в країні знизиться на 1,5%.
Видання пише, що ініціативу народного депутата не схвалили учасники ринку, заявивши, що ставки акцизу в Україні піднімаються частіше, ніж у сусідніх країнах, і є "найвищими в СНД" (востаннє акцизні ставки на тютюнові вироби підвищувалися з 1 січня 2011 року - на 6,9%).
Разом з тим підвищення податків на тютюнові вироби є однією з вимог Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з боротьби з тютюном, яку Україна ратифікувала в 2006 році.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас