Експерти пророкують Україні нову "газову війну" з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пророкують Україні нову "газову війну" з Росією

Енергетика
555
На думку політичних експертів, охолодження в українсько-російських відносинах може затягтися до президентських виборів, а між Києвом і Москвою можлива чергова "газова війна".
"Якщо ситуація балансування між Заходом і Сходом залишиться, на нас не чекають у відносинах з Росією швидке і легке рішення "газового конфлікту" і вихід з такого ступору у відносинах з Росією", - сказав директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Він вважає, що період охолодження відносин Києва з Москвою може затягтися до президентських виборів у Росії.
Крім того, на його думку, результати судового процесу над лідером партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко може призвести "до певного охолодження у відносинах із Заходом".
На думку експерта, вірогідним наслідком суду над Тимошенко стане доля угоди Україна-ЄС про асоціацію. "Якщо реакція (з боку ЄС - ред.) буде дуже гострою, то керівництво Європейського Союзу може відмовитися від завершення цього переговорного процесу найближчим часом", - сказав Фесенко. При цьому експерт не виключив, що угода все-таки буде підписана, однак виникнуть проблеми з його ратифікацією в деяких країнах-членах ЄС.
Фесенко також прогнозує, що охолодження відносин із Заходом призведе до певного повороту України в бік Росії. "Може знову стати актуальною тема членства України в Митному союзі", - сказав він.
У свою чергу, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський зазначив, що на сьогодні відносини України і Росії "перебувають у глухому куті".
За його словами, від того, як Україна зможе домовитися з Росією про співпрацю, буде залежати і доля угоди з ЄС про асоціацію. "Тоді нічого не треба буде підписувати. Тоді Європа скористається якимось приводом, щоб не підписувати угоду (про асоціацію - ред.)", - вважає політолог.
На думку Погребинського, Україна повинна зробити вибір у своїй міжнародній позиції, в тому числі і для того, щоб не опинитися "на порозі торговельної війни" з Росією.
Водночас політолог підкреслив, що підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі "більше потрібно Європі, ніж Україні", тому там будуть шукати всі можливі приводи для підписання цього документа.
У свою чергу, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає неминучим "газовий конфлікт" між Україною і Росією. На думку експерта, до цього конфлікту можуть підключитися і такі гравці, як США і ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас