Експерти ЄС і МВФ оцінять виконання Афінами антикризової програми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти ЄС і МВФ оцінять виконання Афінами антикризової програми

Казна та Політика
162
Делегація експертів Єврокомісії, Європейського центрального банку і МВФ прибуває в понеділок до Афін, щоб оцінити виконання Грецією антикризової бюджетної програми, повідомило грецьке Міністерство фінансів.
Греція зобов'язалася скоротити бюджетний дефіцит до 7,5% ВВП до кінця 2011 року, і від послідовної реалізації цієї програми буде залежати виділення чергового траншу фінансової підтримки.
Греція уникла дефолту в травні 2010 року, отримавши кредитну підтримку ЄС і МВФ. Зобов'язання кредиторів за підтримки Греції склали на теперішній час 219 млрд. євро - це близько 100% ВВП країни. Натомість Афіни зобов'язалися різко зменшити бюджетний дефіцит, скоротивши витрати. Проте дані січня - липня 2011 показують, що дефіцит держбюджету зріс до 15,5 млрд євро проти 12,45 млрд за аналогічний період 2010 року. При цьому доходи бюджету за сім місяців впали на 6,4%, а витрати підскочили на 7,1%.
Як очікується, влада Греції пояснить невиконання бюджетної програми більш глибокою, ніж очікувалося, рецесією. Міністр фінансів Евангелос Венізелос заявив, що в 2011 році ВВП країни може скоротитися не на 3,5-3,8%, як прогнозувалося спочатку, а більш ніж на 5%.
Проте кредитори можуть зажадати вживання додаткових заходів зі скорочення витрат для досягнення погоджених бюджетних показників. У цьому випадку грецькому уряду доведеться вдатися до чергового підвищення податків і зниження витрат.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас